KOSMET JE MOJA KUĆA: Stefan Živković (28) iz Valjeva došao da studira na KiM i ostao da radi u Kosovskoj Mitrovici

Dragana ZEČEVIĆ

09. 06. 2023. u 11:52

STEFAN Živković (28) rodom iz Valjeva u Kosovsku Mitrovicu došao je da bi studirao, ne sluteći da će ovo postati njegov novi dom. Završio je fakultet, oženio se, i dobio ćerkicu. U tamošnjem Kliničko-bolničkom centru volontira već šest meseci, i to na odeljenju anestezije.

КОСМЕТ ЈЕ МОЈА КУЋА: Стефан Живковић (28) из Ваљева дошао да студира на КиМ и остао да ради у Косовској Митровици

FOTO D.Z. I PRIVATNA ARHIVA

U ovoj ustanovi kao babica radi i njegova supruga Andrijana. Kaže da se na život u Mitrovici i na Kosovu i Metohiji privikao brzo.

- Prvih par meseci mi nije bilo svejedno, jer se recimo nisam odmah navikao na to kada se čuju hodže koje noću pevaju u džamiji i to putem razglasa. Vremenom sam se i na to privikao kao i na ljude različite vere, a ovde sam sklopio poznanstva i stekao prijateljstva za čitav život - priča ovaj mladić koji na pitanje ima li razlike između ljudi u centralnoj Srbiji i onih na KiM kaže da su srdačnosti i neka vrsta empatije primarno što karakteriše ljude sa Kosmeta.

Dečko koji obećava

Na pitanje kakav je kao kolega i radnik, budući da još uvek volontira, odnosno da li očekuju da im se pridruži i kasnije u radu, Stefanove koleginice doktorke Eva Vitić i Vesna Savić kažu šaljivo da je Stefan dečko koji obećava. Ipak, odmah dodaju da je njihov mlađi kolega ozbiljan i da je tokom stažiranja pokazao želju za sticanjem znanja i radom.

Ukoliko vam nešto zatreba, čak i ako vas ne poznaje ili vas pak zna pet minuta, u slučaju da od nekoga zatražite pomoć, on će vam pomoći, što nije slučaj sa svima u centralnoj Srbiji gde vam neće svako pomoći ako vas ne poznaje i čak ako vidi da ste u nekom problemu. Ako nekoga u Mitrovici zaustavite i zatražite pomoć oni će vam pomoći čak i više nego što ste to tražili, siguran je Stefan koji na pitanje da li se plaši zbog stalne nesigurnosti u kojoj žive Srbi na KiM, kaže da se vodi politikom kako svi tako i on.

Šok za roditelje

U VALjEVU su mi roditelji i stariji brat i, iskren da budem, moji su se nadali da ću se posle studija vratiti kući i nisu mi baš bili podrška kada sam im rekao da želim da ostanem u Mitrovici - priča kroz osmeh Stefan i pojašnjava da je njihova reakcija bila zbog straha od događaja na Kosovu i Meothiji jer su, kaže, na vestima slušali sve i svašta. - Iskreno, doživeli su šok kada sam im rekao da ću ostati ovde, ali sada su shvatili da sam ovde srećan, da sam se tu pronašao i, iskren da budem, osećam se kao da sam oduvek ovde živeo. Jer nekako mi se čini da ovde Božja sila jače deluje - zaključuje Stefan.

- Normalno je da svi brinemo i da se pitamo šta će da bude, ali meni je mesto ovde i sada osećam da mi je ovde kuća, što je svakako posledica višegodišnjeg boravka ovde ali i što mi je sada porodica na primarnom mestu. Iskreno, ovo je sada moj put koji ja tabanam - zaključuje Stefan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)