NA UDARU KUĆE I PUTEVI: Obilne padavine pokrenule bujične vodotokove u kraljevačkom kraju

G. ĆIROVIĆ

29. 05. 2023. u 14:28

OBILNE padavine minulog vikenda u kraljevačkom kraju pokrenule su bujične vodotokove koji su, slivajući se sa obližnjih planina, napravili štetu na lokalnoj saobraćajnoj infrastrukturi, kao i na pojedinim seoskim domaćinstvima u koje je prodrla voda.

НА УДАРУ КУЋЕ И ПУТЕВИ: Обилне падавине покренуле бујичне водотокове у краљевачком крају

G.Šljivić

Gotovo ista slika može se videti u ataru sela Lađevci, Obrva, Miločaj, Ratina, Milakovac, Dragosinjci i Kovači gde se, nemajući gde da otekne, voda zdržala u dvorištima domaćinstava.

G.Šljivić

 

- Svake godine se ponavlja ista priča. Zbog neočišćenih odvodnih kanala za atmosfersku vodu i fekalnu kanalizaciju dvorište je pod vodom koja je ušla i u pomoćne objekte i nadomak kuće. To se dešava zato što pojedine komšije ne dozvoljavaju pristup mašinama za čišćenje kroz svoja imanja. Pa, zbog njih nekoliko, posledice trpi celo selo – ogorčeno kaže Zorica Dugandžić iz Obrve.

G.Šljivić

 

Njene reči potvrđuju i komšije, kao i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je naglasio da se za čišćenje vodotokova drugog reda svake godine iz gradskog budžeta izdvajaju značajna sredstva, ali da je redak slučaj da se uređenje i obavi u potpunosti.

- Umesto da se na vreme odrade ti preventivni radovi i naprave pripreme za potencijalne obilne padavine, mi svake godine imamo istu situaciju zbog samovolje neodgovornih domaćina. Taj problem konačno moramo da rešimo i da zaštitimo savesne građane čija su imanja na udaru bujica. Moramo da budemo odgovorni i da zajedničkim snagama sprečimo posledice – poručuje Terzić, dodajući da stručno-operativni tim Gradskog veća, bar zasad, nije dao preporuku za proglašenje vanredne situacije.

G.Šljivić

 

On je dodao da se saobraćaj sa oštećenih lokalnih puteva preusmerava na alternativne pravce, kao i da su radovi na pojedinim infastrukturnim delovima, poput onog na putu Dragosinjci-Otroci, već u toku, a da će se ostala, obimnija sanacija obaviti čim se stabilizuju vremenske (ne)prilike.

G.Šljivić

 

LOŠA I DOBRA VEST

- SVA voda koja se prethodnih dana slivala sa obližnjeg Kotlenika, sa nadmorske visine od oko 700 metara, preko Cvetaka, Lađevaca i Tavnika, završila je u ataru sela Obrva, u delu gde su pojedini odvodni propusti zapušeni. Zbog toga se voda zadržala u dvorištima i ekonomskim domaćinstvima – kaže Radoica Kočović, član Gradskog veća zadužen za vanredne situacije. - Loša vest je što se najavljuju nove padavine narednih dana, a dobra je što je nivo obližnje Zapadne Morave dosta nizak i dozvoljava da se veća količina vode iz pritoka ipak ulije u ovu reku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)