ŠETNJA „SVAKI KORAK JE POBEDA“, DRUGI PUT U KIKINDI: Podrška osobama obolelim od multipla skleroze (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

27. 05. 2023. u 20:19

Kikinda je prvi grad u Srbiji u kojem je prošle godine održana šetnja pod nazivom „Svaki korak je pobeda“ kao znak iskrene podrške osobama obolelim od multipla skleroze.

ШЕТЊА „СВАКИ КОРАК ЈЕ ПОБЕДА“, ДРУГИ ПУТ У КИКИНДИ: Подршка особама оболелим од мултипла склерозе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Danas je organizovana drugi put i okupila je obolele iz Bora, Valjeva, Subotice, Sombora i drugih mesta. Uz njih su bili i članovi njihovih porodica i tako je zajednički na kikindskom Starom jezeru obeležen Svetski dan obolelih od multipla skleroze, 30. maj. Šetnju je organizovalo je kikindsko udruženje obolelih od ove bolesti, koju, nažalost, mnogi još ne razumeju.

- Važno nam je da pokažemo da postoji invaliditet koji nije vidljiv. Neki oboleli su sposobni za obavljanje samo nekih poslova, ali nemaju priliku da rade posao koji mogu. Zato najveći broj naših članova ima socijalni problem, jer ne može sebi da obezbedi lekove, vitamine, a kamoli boravak u banji – navela je Brankica Miškov, predsednica kikindskog udruženja obolelih od multipla skleroze.

U Vojvodini ima 14 ovakvih udruženja, sa oko 1.000 članova, ali je broj obolelih daleko veći. Bolest je neizlečiva, nevidljiva i nepredvidiva, a postoje samo lekovi koji mogu da je zaustave ili ublaže.

- Prve simptome bolesti imala sam pre 23, a dijagnoza mi je određena deset godina kasnije. Dijagnostika je sada bolja, i lečenje je kvalitetnije, ali, nažalost, ima još mnogo nerešenih problema. Sa resornim ministarstvom pokušavamo da nađemo adekvatna rešenja – rekla je Jasna Brančić, predsednica udruženja MS Vojvodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere