"VALTROVIĆ" U PRAVIM RUKAMA: Istoričar Veroljub Trajković iz Leskovca dobitnik prestižne nagrade Muzejskog društva Srbije

Игор Митић
Igor Mitić

22. 05. 2023. u 07:00

MUZEJSKI savetnik Veroljub Trajković iz Leskovca dobitnik je nagrade „Mihailo Valtrović“ namenjene istaknutim pojedincima za ukupan doprinos na unapređenju i razvijanju muzejske delatnosti odnosno životno delo.

ВАЛТРОВИЋ У ПРАВИМ РУКАМА: Историчар Верољуб Трајковић из Лесковца добитник престижне награде Музејског друштва Србије

foto: privatna arhiva

Ovo prestižno priznanje leskovačkom istoričaru, dugogodišnjem direktoru Narodnog muzeja u Leskovcu, uručeno je na svečanoj sednici Muzejskog društva Srbije, održanoj 18. maja u Aranđelovcu, na Međunarodni dan muzeja.

Trajković je, pre zaslužene penzije u koju je otišao prošle godine, četiri decenije radio na zaštiti kulturnih dobara. U svom radnom veku stekao je sva potrebna zvanja od arhiviste, kustosa i višeg kustosa do muzejskog savetnika. Deset godina proveo je u leskovačkom Istorijskom arhivu, dok je svojim radom pune tri decenije davao doprinos uspesima Narodnog muzeja u Leskovcu.

- Ova nagrada mi svakako mnogo znači jer je u njoj sadržano punih 40 godina mog ličnog i profesionalnog života, ali istovremeno mislim da je to nagrada i za ustanovu u kojom sam radio i za sve kolege sa kojima sam sarađivao. Svi naši uspesi posledica su timskog rada, pa je nagrada koliko moja toliko i njihova – kazao je Veroljub Trajković.

On je autor i rukovodilac mnogih projekata koji su imali za cilj zaštitu, popularizaciju i razvoj muzeološke službe, a u poslednje vreme bio je posvećen novoj stalnoj postavci muzeja „Vremeplov leskovačkog kraja“, kao njen rukovodilac i koautor.

Autor je i koautor mnogobrojnih izložbi koje su doprinele ugledu ustanove u kojoj je radio što je potvrđeno i nagradom „Mihailo Valtrović“ za muzej godine. Trajković ima i titulu kustosa godine, a od rodnog grada najviše priznanje - Oktobarsku nagradu.

SAVEZNIČKO BOMBARDOVANjE

Veroljub Trajković je, sa kolegom Momčilom Pavlovićem, objavio knjigu o savezničkom bombardovanju Leskovca 6. septembra 1944. godine. Ona je posle pola veka doprinela razvetljavanju činjenica vezanih za događaj koji je namerno ili nesvesno decenijama prećutkivan, jer su saveznici, u saradnji sa partizanskim vođstvom, ovaj dan učinili jednim od najtragičnijih dana u istoriji Leskovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)