KONAČNO SE GASI KOTLARNICA NIŠKOG UNIVERZITETA: Za čist vazduh izdvojeno 20 miliona

J. ĆOSIN

29. 04. 2023. u 10:00

KOTLARNICA na niškom Univerzitetu, jednom od najvećeg zagađivača vazduha u Nišu, koja koristi čvrsto gorivo uskoro će biti ugašena i zamenjena novom - na gas. Tako crni, gusti dim više neće kuljati iznad strogog centra grada. Za tu namenu će iz državne, ali i gradske kase biti izdvojeno blizu 20 miliona dinara, a toliku sumu novca nadležni planiraju i za zamenu individualnih ložišta, kako bi sa čvrstih goriva prešli na gas.

КОНАЧНО СЕ ГАСИ КОТЛАРНИЦА НИШКОГ УНИВЕРЗИТЕТА: За чист ваздух издвојено 20 милиона

Foto: J. Ć.

Nakon najave da će već sledeće zimske sezone centar Niša biti manje zagađen, a Ministarstvo zaštite životne sredine za gašenje te kotlarnice opredelilo 14,8 miliona dinara, potpisani su i ugovori.

Predviđeno je da sa 14,8 miliona dinara država pomogne konverziju sa uglja na gas kotlarnice u zgradi Univerziteta. Nedostajućih 4,8 miliona dinara obezbediće se iz gradskog budžeta - navela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je takođe potpisala još jedan ugovor u Ministarstvu zaštite životne sredine - za finansiranje zamene individualnih ložišta sa čvrstog goriva na čistije energente.

Ministarstvo je za te projekte odobrilo 15 miliona, a Sotirovski kaže da Grad daje pet miliona dinara.

- Zajedno sa sugrađanima, zamenićemo i njihova individualna ložišta. Prošle godine je zamenjeno 178 individualnih ložišta i to je Nišu jako značilo jer je smanjena emisija štetnih gasova. Ove godine ćemo nastaviti ovaj trend i verujemo da ćemo kroz koju godinu imati potpuno čistu životnu sredinu u gradu Nišu. Najvažnije nam je svima da su građani zadovoljni - dodala je Sotirovski.

VELIKI PROJEKTI

IMAMO i nekih većih projekata koji se tiču maltene svih javnih objekata koje treba priključiti i koje smo delegirali Radnoj grupi za poboljšanje kvaliteta  vazduha u velikim gradovima, koja je formirana pri Vladi Srbije, ali to ne očekujem da će biti realizovano ove godine, jer su u pitanju ogromna sredstva  - rekao je direktor Toplane Milačić.

Iz Gradske toplane kažu da je projekat urađen mimo njih, jer je procenjeno da je znatno jeftinije dovesti gas i napraviti individualnu kotlarnicu na gas u samoj zgradi, odnosno dvorištu Banovine, nego dovući toplovod preko reke. Ističu i da su u narednom periodu predviđeni veliki projekti kojima će sve javne institucije preći na gas čime će se znatno smanjiti zagađenost vazduha u Nišu.

- U  planu je da širimo toplotnu mrežu, svakodnevno nam se javljaju zainteresovani korisnici. Od javnih objekata u planu je da ugasimo kotlarnice Medicinske škole "Dr Miodrag Lazić" kao i  Osnovne škole "Kole Rašić". Biće ugašena i kotlarnica na čvrsto gorivo u vrtiću "Cvrčak" - rekao je direktor Toplane Predrag Milačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a