OBRUŠEN ZID NA PUTU KOD PRIJEPOLJA: Putevi Srbije obavili rekognosciranje na na saobraćajnici ka Gostunu

Tanjug

28. 03. 2023. u 21:59

JP "Putevi Srbije" saopštilo je danas da su njegovi stručni timovi "obavili rekognosciranje" na delu obrušene padine na državnom putu Mijoska - Gostun, gde je došlo do odrona na delu stabilne kosine zaseka obrasle visokim rastinjem, usled hidro-geoloških promena koje, kako su naglasili, nije moguće predvideti.

ОБРУШЕН ЗИД НА ПУТУ КОД ПРИЈЕПОЉА: Путеви Србије обавили рекогносцирање на на саобраћајници ка Гостуну

FOTO: B. Marčeta

JP Putevi Srbije u odgovoru na pitanje Tanjuga naveli da je zbog vodozasićenja glinovitog tla koje je bilo u fazi raspadanja došlo do preraspodela napona i segment zida od 21. metra je popustio.

Stručni tim "Puteva Srbije" će, kako dodaju, sada nakon završenog rekognosciranja na delu obrušene padine izraditi zvanični izveštaj u cilju preduzimanja daljih aktivnosti.

U izjavi za Tanjug naglašavaju da se na pomenutoj deonici nalazilo aktivno klizište dužine 285 metara koje je uzrokovano erozivnim delovanjem Lima u čeonom ožiljku klizišta.

-Radove na sanaciji aktivnog klizišta - armirano betonski šipovi i naglavne grede je u potpunosti prema projektnoj dokumentaciji izvelo preduzeće Putevi Užice a.d, naveli su iz "Puteva Srbije".

Dodaju da je kosina zaseka uz desnu kolovoznu traku tretirana kao stabilna, "a da niz gabionskih zidova nema veću potpornu ulogu već je predviđen da sprečava eventualne osuline sa terena, prema sistemu za odvodnjavanje i samom kolovozu, što se na ovom potezu dužine 400 metara do sada pokazalo kao delotvorno".

-Sve vidljive deformacije su bile na levoj kolovoznoj traci duž toka reke Lim. Projekat sanacije - lokalni naziv klizišta 'Gračanica' - izradio je Institut IMS iz Beograda, prema projektnom zadatku dostavljenom od strane stručnog tima JP Putevi Srbije, saopšteno je iz tog JP.

Kako navode, Projekat je "revidovan" i kao takav ima svu Zakonom predviđenu prateću dokumentaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih