BRZA PRUGA KROZ PROŠLOST VRBASA: Uz trasu buduće železničke saobraćajnice arheološke iskopine od neolita do srednjeg veka

Z. Rajić

25. 03. 2023. u 17:15

BRZA pruga od Novog Sada do Subotice prolaziće kroz Vrbas pored lokaliteta na kojima je "ispisana" čitava prošlost ove opštine.

БРЗА ПРУГА КРОЗ ПРОШЛОСТ ВРБАСА: Уз трасу будуће железничке саобраћајнице археолошке ископине од неолита до средњег века

foto I. P.

To su otkrili arheolozi, koji od decembra minule godine rade na iskopavanjima duž trase buduće železničke saobraćajnice u atarima Vrbasa i sela Zmajevo.

Rukovodilac posla Ivana Pašić, arheolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture (PZZZSK), navodi da na tom prostoru "ima svega - iz neolita i svih razdoblja do srednjeg veka".

- Otkrili smo mesta koja su bila neprekidno naseljena - od kamenog, preko bronzanog i gvozdenog doba i antike, do 12. veka. To je prostor na spoju Telečke visoravni i bivšeg prirodnog vodotoka Crna bara, kasnije pretvorenog u kanal DTD. Voda je osnov za formiranje svih naseobina, a visoravan je bila zaštita od poplava - predočila je Pašićeva.

Prema nađenim ostacima, kuće u skoro svim periodima bile su ukopane u zemlju, iznad koje su bili samo krovovi od trske ili slame.

UŽURBANO NA OSAM LOKALITETA

ISTRAŽIVANjA se sprovode na osam lokaliteta, u ukupnoj dužini od oko pet kilometara. Na njima je angažovano između 20 i 30 arheologa i studenata arheologije iz cele Srbije i više od stotinu fizičkih radnika. Užurbano se radi kako bi što pre počela izgradnja pruge, a iskopavanja će trajati još najmanje dve nedelje.

- Te poluzemunice bile su spas od vetra koji duva po Vojvodini i lako bi probio kroz šuplje prozore da kuće nisu bile ušuškane u zemlji. Otkrili smo jame u kojima je čuvana hrana i gde su bile peći za hleb i meso. Očigledno su to bile kuhinje - iznela je Pašićeva.

U jednom od neolitskih naselja na kanalu DTD pronađena je ogromna količina glinenih tegova za ribarske mreže i razboje, što nije tako uobičajeno za srednjoneolitsku, starčevačku kulturu.

- Sakupili smo i iznenađujuće mnogo, na stotine, većinom staklenih, a manjim delom krečnjačkih i kamenih, perli iz ženskih grobova u tri otkrivene nekropole iz 3. i 4. veka nove ere. To su bili ukrasi na ženskim nošnjama plemena koja su živela pod vladavinom Sarmata - rekla je naša sagovornica.

Posebno zanimljiv nalaz, kako je istakla, predstavlja gvozdena šljaka na jednom lokalitetu iz kasne antike, "što upućuje na metalurgiju gvožđa, vrlo neobičnu za vojvođanski prostor u to doba".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DEVOJKE, NJIH SE ČUVAJTE: Ovo su najveći PRELJUBNICI horoskopa