„APOTEKA NA STEPENICAMA“ NE RADI DO KRAJA MARTA: Limarski radovi nakratko zatvorili vrata vršačkog muzeja

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

18. 03. 2023. u 16:00

VRŠAČKI muzej „Apoteka na stepenicama“ neće biti otvoren za posetioce do 28. marta, do kada će trajati limarski radovi na tom dva veka starom objektu.

„АПОТЕКА НА СТЕПЕНИЦАМА“ НЕ РАДИ ДО КРАЈА МАРТА: Лимарски радови накратко затворили врата вршачког музеја

Foto: Gradski muzej Vršac

Oko zgrade je postavljena pokretna skela, jer majstori postavljaju nove oluke. Zato iz muzeja apeluju na prolaznike da vode računa kada tuda prolaze.

„Apoteka na stepenicama“ je, inače, depandans Gradskog muzeja Vršac i omiljena je među turistima. U njoj se nalazi jedina stalna postavka u Srbiji, koja je posvećena istoriji farmacije. Tu se mogu videti originalni apotekarski predmeti i laboratorijski pribori, koji svedoče o tome kako su se nekada pravili lekovi, gde su se čuvali i kako je izgledao prodajni i radni prostor apotekara.

Ova postavka je jedinstvena i po tome što se nalazi u autentičnom apotekarskom objektu. U toj zgradi, koja je namenski podignuta 1784. godine, otvorena je prva apoteka u Vršcu, koja se zvala „Kod spasitelja“.

Ujedno, to je i jedna od najstarijih zgrada u Vršcu. Specifična je po spoljašnjim stepenicama, koje su naknadno dozidane, kako bi pacijenti sa ulice mogli da uđu u apoteku. Po njima je i cela zgrada, a kasnije i muzej, dobio naziv „Apoteka na stepenicama“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista