BAHATO INVALIDIMA ZAUZIMAJU PARKING-MESTA: Muke osoba sa invaliditetom u Kikindi

Рада Шегрт
Rada Šegrt

20. 03. 2023. u 15:36

ČLANOVI više udruženja osoba sa invaliditetom u Kikindi žale se jer im parking-mesta obeležena za njihova vozila zauzimaju drugi vozači.

БАХАТО ИНВАЛИДИМА ЗАУЗИМАЈУ ПАРКИНГ-МЕСТА: Муке особа са инвалидитетом у Кикинди

Foto: R. Šegrt

 Osim toga, pored javnih ustanova nema dovoljno takvih mesta, a i ona koja postoje vrlo često nisu pristupačna zbog ivičnjaka i drugih prepreka. Zbog toga od lokalne samouprave, JP "Kikinda" i Saobraćajne policije traže da se pozabave ovom problematikom i reše probleme.

- Veliki problem je što na obeležena mesta staju drugi vozači. Nema razumevanja, nema empatije ni edukacije građana šta to nama znači. Mi smo invalidi 365 dana u godini, 24 sata dnevno. I kada se ne plaća parking, mi smo i tada invalidi i naše je to mesto. Vikendom, praznicima, noću. Kod bolnice ima samo jedno parking mesto, na koje svakodnevno staju zaposleni, čak i lekari. Ispred zgrade PIO fonda ima samo jedno, ali je pristup loš. Kolicima je moguće ući samo iz dvorišta. Parkinzi za nas nisu uređeni, ivičnjaci su na sve strane, prilazi su loši. Nemamo adekvatan prilaz javnim ustanovama, velikim tržnim centrima i institucijama - opisuje Brankica Miškov iz Udruženja obolelih od multiple skleroze.

Iz Udruženja boraca rata devedesete ukazuju na to da treba menjati postojeće pravilnike u regulisanju parkinga u Kikindi. Zbog nepoštovanja obeleženih parking mesta, invalidi često moraju da pozivaju Saobraćajnu policiju i traže zaštitu.

- Zakon obezbeđuje povlastice kod registracije vozila osobama koje imaju najmanje 60 odsto telesnog oštećenja. Kod nas povlasticu imaju svi, bez obzira na to što nemaju telesne mane. Prema zakonu trebalo bi da je 10 odsto ukupnih parking-mesta namenjeno invalidima. Mislimo da to ovde nije slučaj, mada nemamo pouzdan podatak - navodi Zoran Kosić, iz Udruženja boraca devedesete.

Da bi ukazali na postojeće probleme održan je zajednički sastanak predstavnika invalidskih udruženja sa policijom.

U DRUGIM GRADOVIMA BOLjE

- KADA odem u Beograd, Novi Sad ili Zrenjanin imam gde da se parkiram, jer niko ne staje na mesto obeleženo za osobe sa invaliditetom. U Kikindi nas drugi vozači uopšte ne uvažavaju. Kada im ukažeš na to, počnu da se svađaju - bolno kazuje hrabra Brankica Miškov.

- Mi smo im uvek na raspolaganju i uvek mogu da nam se obrate. Uvek ćemo zaštititi njihova prava. Nažalost, zbog posla nismo uvek u mogućnosti da istog momenta izađemo na teren, ali su nam važne fotografije sa datumom i vremenom parkiranja - rekao je Vladan Tomić, načelnik Saobraćajne policije.

Članovi udruženja obolelih od multiple skleroze nemaju obeleženo parking-mesto čak ni ispred prostorija udruženja, u centru grada.

- Još pre dve godine dobili smo samo obećanje da će se urediti pristup i obeležiti bar jedno mesto. Naši članovi su većinom u kolicima i moraju da se parkiraju 100 ili 200 metara dalje. Pošto je u komšiluku jedna trgovina, čak i prilaz se zauzima, pa je i kolicima otežan pristup - navodi Miškova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKAZIVANJE NA ZNAČAJ PREVENCIJE BOLESTI: I ovog vikenda pregledi u zdravstvenim ustanovama