TEMERIN ŠAMPION NEPOŠUMLJENOSTI: Opština u kojoj drveće ne pokriva ni promil zemljišta nema planove za podizanje šuma

Z. Rajić

15. 03. 2023. u 14:00

Aktivisti „Ekološke inicijative Temerin“ (EIT) angažovani su ovih dana na prikupljanja potpisa za peticiju „Pošumimo Vojvodinu“, koju je inicirala istoimena mreža ekoloških organizacija u severnoj pokrajini. Temerinci imaju najveći motiv da se uključe u ovu kampanju, jer je njihova opština, prema podacima iz Programa razvoja šumarstva APV, najmanje pošumljena među 45 opština u Vojvodini, sa svega 1,6 hektara obraslih šumom

ТЕМЕРИН ШАМПИОН НЕПОШУМЉЕНОСТИ: Општина у којој дрвеће не покрива ни промил земљишта нема планове за подизање шума

foto EIT

  Evropski standardi propisuju da najmanje 14 procenata zemljišta bude pokriveno šumom, a u Temerinu je taj stepen - 0,09 promila!

   - Zbog izrazite obešumljenosti, naša opština je jedna od sedam u pokrajini koja od 2014. do 2022. godine nije prihodovala ni dinar od naknade za korišćenje drveta, koju plaćaju korisnici prilikom seče. Po Zakonu o šumama, predviđeno je da se novac od ovih naknada troši kroz lokalne fondove za šume. Tako se dogodilo da opštine u kojima je šumovitost najmanja i najpotrebnija imaju najmanje novca za pošumljavanje – predočio je Nemanja Obradović iz EIT.

   On je podsetio na zakonsku obavezu da se deo novca od izdavanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta izdvaja za podizanje vetrozaštitnih pojaseva.

NESLAVNO PROPALA AKCIJA

   Zamenik predsednika Opštine naveo je kako je u ovoj sredini neslavno propala akcija Ministarstva pravde, „Srbijašuma“ i Šumarskog fakulteta „Jedno drvo za jednog ratnika“. Temerin je bio prva opština u Vojvodini koja se, u novembru 2016. godine, priključila toj akciji.

   - Sadnju su izveli naši poljočuvari i osuđenici Okružnog zatvora u Novom Sadu. Naizmenično je posađeno 1.000 stabala topole i bagrema, koji nisu sačuvani, jer su ih uništili poljoprivrednici – izneo je Bradaš.

   - Pregledom izveštaja o korišćenju tog novca uočeno je da od 2017. do 2021. godine ni dinar nije utrošen za tu namenu. Opština Temerin za podizanje šuma ne koristi ni mogućnosti koje pružaju konkursi Fonda za šume APV. A kako dolikuje pravim „šampionima“ u Vojvodini, ali i na evropskom tlu, naša lokalna zajednica i ne planira nikakvo pošumljavanje – sarkastično je primetio Obradović.

   Da nema konkretnih planova na tom polju, potvrdio je za „Novosti“ zamenik predsednika Opštine Temerin Dejan Bradaš.

   - Proteklih godina, uz podršku lovačkih i ribolovačkih društava, sadili smo drveće uz kanalsku mrežu, reku Jegričku, uz pešačke staze i na obodima naselja. Atar je pust, jer se ispostavilo da sadnice tu ne opstaju. Čupaju ih poljoprivrednici, smatrajući da bi im hlad oduzeo prinose – rekao je Bradaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a