MAME SA DECOM IDU U ŠKOLU: Mladima sa razvojnim teškoćama u opštini Vrbas nedostaju lični pratioci i dnevni boravak

Z. Rajić

09. 03. 2023. u 08:30

DECA sa razvojnim teškoćama u opštini Vrbas nemaju lične pratioce koji bi im olakšali školovanje, niti dnevni boravak u kojem bi provodili vreme izvan porodice, što bi njihovim roditeljima omogućilo da rade i imaju više vremena za svakodnevne aktivnosti

МАМЕ СА ДЕЦОМ ИДУ У ШКОЛУ: Младима са развојним тешкоћама у општини Врбас недостају лични пратиоци и дневни боравак

foto B. Bulajić

 Boris Bijelović, predsednik UO Udruženja „Multiart“ u Vrbasu, koje brine o deci ometenoj u razvoju, navodi da je za oko 40 školaraca u opštini neophodan lični pratilac, a za više od 20 je ta potreba urgentna. On ističe i da se za decu s posebnim potrebama već 10 godina čeka otvaranje dnevnog boravka.

- Problem će biti još veći za nekoliko godina, jer ima mnogo ometene dece između 4 i 6 godina. Udruženje „Multiart“ ne može da pruži uslugu ličnog pratioca, jer se ne finansira iz javnog budžeta, nego isključivo od donacija i humanitarnih akcija – napominje Bijelović.

Tinka Luburić kaže da ne može da se zaposli, jer zbog nedostatka usluge ličnog pratioca svakodnevno sa svojim 11-godišnjom sinom, koji ima Daunov sindrom, odlazi u školu.

- Tamo sedim u hodniku dok je on na času, a pomoć mu pružam između časova. Imam još jednog sina, a pošto ne mogu da radim, živimo od socijalne pomoći, naknade za negu i alimentacije, što je ukupno oko 30.000 dinara – navodi ova samohrana majka.

Sa svojim sinom, takođe učenikom petog razreda, koji boluje od cerebralne paralize, u školi boravi i Milana Kovačević. Ona je zbog toga otvorila bolovanje, na koje, kao radnik u javnom sektoru, ima pravo do punoletstva svog deteta.

OV: PROBLEM ĆE BITI REŠEN

Jasna Bokan, članica Opštinskog veća (OV), zadužena za socijalna pitanja, kazala je, za „Novosti“, da će usluge ličnog pratioca i dnevnog boravka konačno biti obezbeđene.

 - U opštinskom budžetu je opredeljen novac za angažovanje ličnih pratilaca. Uskoro će biti dostupan i dnevni boravak, koji je u postupku tehničkog prijema – rekla je Bokanova

- Mnogo bi nam značio lični pratilac, kao i dnevni boravak, jer je naše dete stalno sa mnom i sa mojim suprugom – naglašava Milana.

Bijelović pominje da je uređenje dnevnog boravka počelo 2013. godine, da je taj prostor opremljen i u njemu napravljena senzorna soba, ali do danas nije otvoren, jer nije pribavljena upotrebna dozvola.

- Boravak je izuzetno potreban, jer zbog teških uslova za staranje o bolesnoj deci često dolazi do razvoda brakova i porodice postaju jednoroditeljske, kakvih je čak tri četvrtine u našem udruženju – izneo je Bijelović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024