NOVIH 7.000 NASLOVA: Čačanska biblioteka obnavlja knjižni fond

N. J.

02. 03. 2023. u 16:49

TOKOM ove godine, Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" u Čačku nabaviće 7.000 novih naslova, čime će knjižni fond ove ustanove biti značajno obogaćen.

НОВИХ 7.000 НАСЛОВА: Чачанска библиотека обнавља књижни фонд

Gradska biblioteka Čačak

 Biblioteka je ove godine iz gradskog budžeta dobila uvećani iznos za nabavku knjiga i povećanje knjižnog fonda.

- Uz nabavku knjiga iz gradske kase, očekujemo i redovnu podršku Ministarstva kulture, kroz stalni program otkupa knjiga za biblioteke širom Srbije - rekao je direktor čačanske biblioteke Bogdan Trifunović.

Čačanska biblioteka ima bogatu istoriju čiji počeci sežu u 1848. godinu, kada su ugledni građani varošice od 1.000 stanovnika osnovali „Društvo čitanja Srpsko - Slavenskij novina“.

Od 2019. godine biblioteka je smeštena u novoj zgradi, u Sinđelićevoj ulici, a koja ispunjava najviše standarde za javne biblioteke i kao ustanova kulture jedna je od najsavremenijih u Srbiji. U 3.500 metara kvadratnih, ona je u Srbiji najveća javna biblioteka pod jednim krovom.

Knjižni fond Biblioteke broji više od 250.000 publikacija, u štampanom ili digitalnom obliku, tri legata, sitni bibliotečki materijal (razglednice, fotografije, plakati)... Biblioteka pripada značajnijim izdavačima među javnim bibliotekama Srbije a ukupan broj aktivnih korisnika Biblioteke je oko 9.000 na godišnjem nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru