SUPA OD OTPADA ZA SPAS PLANETE: Izum srednjoškolaca iz Niša - "Kocke" od organskih ostataka čuvaju životnu sredinu

D. M.

02. 03. 2023. u 11:18

ĐACI Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu osnovali su učeničku kompaniju "Nifud", da bi tržištu ponudili inovativan, zdrav i ekološki veoma značajan proizvod sa porukom "Kuvajmo pametno - spasimo planetu"!

СУПА ОД ОТПАДА ЗА СПАС ПЛАНЕТЕ: Изум средњошколаца из Ниша -  Коцке од органских остатака чувају животну средину

FOTO: Privatna arhiva

Jer, tokom školske prakse primetili su da ima mnogo organskih ostataka hrane koji se mogu još upotrebiti, pa su otišli korak dalje i temeljnijom analizom došli do procene da se u Srbiji godišnje baci do 770.000 tona hrane.

- Čak 90 odsto tog otpada završava na deponijama i emituje štetne gasove, te zagađuje vodene resurse, dok se sa druge strane najsiromašnija domaćinstva bore da obezbede hranu za sebe - otkriva menadžer kompanije Vuk Jovančić, učenik druge godine koji je u svom timu okupio i Luku Markovića, menadžera proizvodnje, Miloša Toševa, menadžera finansija, Momčila Mitrovića, menadžera kupovine i prodaje, kao i Milicu Todorović, menadžera marketinga.

I, upravo Milica precizira da, zbog neadekvatne ishrane, ima sve više gojazne dece i ljudi sa dijabetesom, ili povišenim krvnim pritiskom.

- Imajući u vidu da se tek jedan odsto svetske populacije izjašanjava kao vegan, jasna je potreba da ovakvi proizvodi nađu na policama marketa. Zato smo, posle analize tržišta i anketiranja, došli na ideju da napravimo domaću, zdraviju varijantu kocke za supu, sa visokom hranljivom vrednošću, bez dodatnih pojačavača ukusa i aditiva, koja bi bila jedinstven proizvod namenjen svima - objašnjava Milica Todorović i dodaje da bi se korišćenjem ovog proizvoda zdravije hranili, uz smanjenjm količine otpada koji ne bi ugrožavao životnu sredinu, a prodaja bi uticala i na razvoj privrede.

Glavni sastojci proizvoda kompanije "Nifud" su šargarepa, celer, crni luk, bundeva, paškanat, celer, peršun, lovorov list...

- Naš proizvod je prepun vitamina A, C i B, te folne kiseline, gvožđa i magnezijuma, koji imaju širok spektar pozitivnih efekata na zdravlje čoveka. Specifičnost u domenu sirovina predstavlja korišćenje tropa šargarepe i bundeve koji nastaju kao otpadak industrijskom proizvodnjom sokova, predstavljajući svojevrsni primer zaštite životne sredine i održivog razvoja. Kompanija je sklopila ugovor sa poljoprivrednim gazdinstvom koje se bavi proizvodnjom sokova od povrća koje gaje na svojim parcelama - dodaje menadžer proizvodnje i najmlađi u timu, Luka Marković, najavljujući da će učenici Ugostiteljsko-turističke škole učestvovati i na Regionalnom takmičenju đačkih kompanija jugoistočne Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024