LEDENI DANI POVEĆALI POTROŠNJU: Iako su se grajali i na struju, Vranjanci ranijim uštedama sačuvali energetski sistem

Дејан Ристић
Dejan Ristić

16. 02. 2023. u 12:24

ZBOG hladnog talasa koji je prethodnih sedmica zahvatio jug Srbije, potrošnja električne energije je povećana za oko 10 odsto.

ЛЕДЕНИ ДАНИ ПОВЕЋАЛИ ПОТРОШЊУ: Иако су се грајали и на струју, Врањанци ранијим уштедама сачували енергетски систем

EPS Vranje

Upravo zbog toga, za energetski sistem vrlo su značajne uštede energije koje su građani, institucije i privreda ostvarili u prethodna tri meseca. U ovom periodu, na području Ogranka Elektrodistribucije Vranje zabeležena je manja potrošnja u odnosu na iste uporedne mesece, i to u proseku u proseku za 5 - 7 odsto.

Kako navode iz vranjske Elektrodistribucije, jedan od razloga za to je racionalizacija potrošnje koju sprovode lokalne samouprave i javna preduzeća, na osnovu preporuka Vlade Srbije, ali i individualna štednja. Ne treba zaboraviti i popust na računima za električnu energiju koji se obračunava građanima koji ostvare manju potrošnju u odnosu na uporedni mesec prošle godine.  

Loši vremenski uslovi praćeni snežnim padavinama i olujnim vetrom koji su zahvatili naše područje poslednje tri sedmice, izazvali su manje probleme u napajanju strujom. Sneg i niske temperature otežavali su elektromonterskim ekipama pristup do krajnjih korisnika u brdsko-planinskom području, što je imalo uticaja na vreme popravke kvarova na niskonaponskoj mreži. 

Sa povećanjem temperature, očekuju se dalje uštede električne energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju