USKORO NIČU SOLARNE ELEKTRANE: Između Subotice i Bikova u planu veoma značajan infrastrukturni kompleks

J. LEMAJIĆ

03. 02. 2023. u 06:00

IZMENAMA plana detaljne regulacije na prostoru između Subotice i Bikova, usvojene na poslednjoj sednici Skupštine grada, stiču se uslovi za početak izgradnje solarne elektrane.

УСКОРО НИЧУ СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Између Суботице и Бикова у плану веома значајан инфраструктурни комплекс

Grad Subotica, Foto J. L.

U zavisnosti od potencijala sunčeve energije, planira se izgradnja infrastrukturnog kompleksa sa poveznom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva. Planira se izgradnja solarne elektrane maksimalne snage od 12,87 MW, dok će maksimalna izlazna snaga elektrane prema distributivnom sistemu biti do 9,9 MW.

Koncepcija uređenja prostora zasnovana je na savremenim tehničkim zahtevima objekata za proizvodnju električne energije iz energije sunca, lokacionim uslovima, zaštiti neposrednog okruženja i posebno, zaštiti prirode i životne sredine.

- Svi znamo prednosti korišćenja obnovljivih izvora energije - ne zagađuje se okolina, smanjuju se upotreba fosilnog goriva i seča šuma. Pred nama je jedna investicija koja će značajno doprineti distributivnom sistemu da preživi i normalno radi. U vreme energetske krize videli smo dva nova značenja obnovljivih izvora, a to su energetska sigurnost i nezavisnost - objašnjava Duško Petrović, odbornik Srpske napredne stranke.

Solarni paneli, Foto Shutterstock

Dodaje da je ova investicija značajna i zato što bi proizvela pet odsto potrošnje električne energije koju smo imali ovih dana, a u letnjem periodu očekujemo i veće cifre.

Odbornici opozicije, pak, nisu imali primedbe na izgradnju pristupnih saobraćajnica, koju donosi PDR, već na to što nije urađena procena zaštite životne sredine.

- Nismo protiv izgradnje solarne elektrane i ulaganja u obnovljive izvore energije, ali dozvola da se ne uradi studija uticaja na životnu sredinu je nonsens - ističe Miroslav Milojević, odbornik Pokreta za građansku Suboticu.

- Ti solarni paneli nisu večni, njihov vek trajanja je do 30 godina i u zemlju mogu da ispuste kancerogene elemente. Ako se već izdaje dozvola, onda treba da se uzme i bankarska garancija da će oni posle određenog vremena reciklirati te panele.

ELEKTRANE

PREDVIĐA se korišćenje trofaznih solarnih invertora izlazne aktivne snage od 100 KW do 350 KW, pri čemu će njihov broj biti ograničen tako da ne prelazi maksimalno dozvoljenu snagu elektrane od 9,9 MW.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna