ZRENJANIN NE ZABORAVLJA UROŠA PREDIĆA: U susret obeležavanju 70 godina od smrti velikog umetnika (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

01. 02. 2023. u 20:49

NAREDNE subote, 11. februara, navršava se 70 godina od smrti Uroša Predića, rođenog 7. decembra 1857. u Orlovatu i preminulog 11. februara 1953. godine u Beogradu.

ЗРЕЊАНИН НЕ ЗАБОРАВЉА УРОША ПРЕДИЋА: У сусрет обележавању 70 година од смрти великог уметника (ФОТО)

Foto Vikipedija

Godišnjica njegove smrti, biće obeležena od 8. do 11. novembra, kroz nekoliko manifestacija koje organizuju grad Zrenjanin, zrenjaninski Muzej, pozorište Toša Jovanović i Mesna zajednica Orlovat.

Obeležavanje počinje u pozorištu Toša Jovanović, monodramom "Ja ću tebi ljuba biti", Muzejskog teatra Muzeja Krajine iz Negotina, po tekstu Sanje Radosavljević i u izvođenju glumice Ljiljane Jakšić, koja u monodrami oživljava lik Marije Mice Mokranjac, bratanice Uroša Predića i supruge slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, a kroz predstavu se prepliću i druge znamenite ličnosti epohe. 

- Za četvrtak 9. februar u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, planirana je promocija obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije "Dakle, vi ste taj Uroš Predić" - poručuju iz zrenjaninskog Muzeja, uz napomenu da se očekuje dolazak predstavnika Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Galerije Matice srpske, učenika Osnovne škole "Uroš Predić" iz Orlovata i grada Zrenjanina, a u okviru promocije biće prikazan kratki film "Mladi slikar - velika dela", dečiji crteži o Urošu Prediću nastali u okviru projekta zrenjaninskog Muzeja, Mali kustosi - velike priče.

PORTRET STAVANA MOKRANjCA

Zanimljivo je da deo scenografije monodrame "Ja ću tebi ljuba biti", čini i reprodukcija portreta Stevana Stojanovića Mokranjca, koji je naslikao upravo Uroš Predić, čiji se original čuva u Mokranjčevoj kući u Negotinu.

Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara, na groblju u Orlovatu biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a nakon toga, prisutni će posetiti hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, graditeljsko delo istaknutog arhitekte modernog pravca Dragiše Brašovana i spomenik kulture od velikog značaja. Hram je, već u poznim godinama, oslikao Uroš Predić. Posebno mesto na ikonostasu zauzima Sveta Petka, sa likom umetnikove majke, za koji je sam Predić rekao da je jedan od njegovih najuspelijih radova. Na istom ikonostasu ovekovečio je Uroš i oca i dedu, u likovima Svetog Nikole i Svetog Save.
Posebno poglavlje u njegovom stvaralaštvu čini crkveno slikarstvo, a ikonostase je radio u hramovima, pa i kapelama, širom Vojvodine i oni su i danas neprocenjivo blago i ukras epohe slavnog slikara, koji je voleo svoj Banat.

Slikao poznate i obične ljude, komšije, seljake

Uroš Predić je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj likovnoj umetnosti, prikazujući na platnu život običnih ljudi, svojih komšija seljaka, ali i stvarajući maestralne portrete poznatih ličnosti, srpskih srpskih vladara, vojskovođa, naučnika, umetnika, industrijalaca. 
 
   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista