VIŠE ZA MAJKE BEZ POSLA: Pokrajinska vlada juče utvrdila nove mere pomoći za oko 1.300 višečlanih porodica

J. S.

26. 01. 2023. u 06:45

OKO 1.300 nezaposlenih majki u AP Vojvodini koje rode treće ili četvrto dete, u ovoj godini dobijaće materinski dodatak u mesečnom iznosu od 22.500 dinara, što je za 7.500 dinara više nego prošle godine.

ВИШЕ ЗА МАЈКЕ БЕЗ ПОСЛА: Покрајинска влада јуче утврдила нове мере помоћи за око 1.300 вишечланих породица

Foto N. Živanović

Za tu namenu Pokrajinska vlada na jučerašnjem zasedanju opredelila je iz budžeta ukupno 360 miliona dinara, a pravo na materinski dodatak se ostvaruje u trajanju od 24 meseca.

Ova mera podrške primenjuje se, inače, od 2018. godine.

Na istoj sednici doneta je i Odluka o dodeli bespovratnih sredstava porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Za ovu namenu je opredeljeno ukupno 250 miliona dinara, a sredstva će biti dodeljena putem javnog konkursa koji će raspisati Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku,

demografiju i ravnopravnost polova.

- Pravo na ove subvencije imaju porodice (bračne i vanbračne zajednice s decom, kao i jednoroditeljske porodice) na teritoriji AP Vojvodine u kojima se, počev od 1. januara 2022. godine pa do dana raspisivanja konkursa - rodi treće ili četvrto dete.

Pokrajinska vlada će u 2023. godini sufinansirati troškove postupka vantelesne oplodnje u iznosu od 240.000 dinara, od čega je 40.000 za zamrzavanje embriona. Troškovi krioembriotransfera (postupak vantelesne oplodnje iz zamrznutog materijala) sufinansiraće se u iznosu od 100.000 dinara.

Za ovu meru podrške planirano je ukupno 40 miliona dinara, a procenjeno je da će pravo na ovu pomoć ostvariti 130 parova.

PODRŠKA SAMOZAPOŠLjAVANjU

NA osnovu usvojenog Akcionog plana za zapošljavanje u 2023. godini, opredeljeno je 50,5 miliona dinara za podršku samozapošljavanju, zatim poslodavcima za upošljavanje nezaposlenih radnika, javne radove i stručnu praksu, kao i za obuke u profesionalnim i radnim veštinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)