VAKCINIŠU I DEČAKE: U Nišu HPV zaštitu od raka grlića materice primilo čak 1.300 mladih uzrasta od 9 do 19 godina

J. ĆOSIN

26. 01. 2023. u 06:00

HPV vakcinu koja, kako pokazuju istraživanja, u 90 odsto slučajeva sprečava rak grlića materice, a od juna prošle godine je besplatna, u Nišu je primilo oko 1.300 dece i mladih.

ВАКЦИНИШУ И ДЕЧАКЕ: У Нишу ХПВ заштиту од рака грлића материце примило чак 1.300 младих узраста од 9 до 19 година

Dr Dušan Simić, Foto DZ u Nišu

- Ovu vrstu zaštite mogu da dobiju dečaci i devojčice od 9 do 19 godina, a o svom trošku i starije osobe - precizira načelnik Službe ginekologije u ovdašnjem Domu zdravlja dr Dušan Simić.

- Inače, interesovanje za vakcinaciju je iznenađujuće dobro, a posebno je indikativno da ju je primilo i između 150 i 170 dečaka, jer su oni u perspektivi prenosioci, a ovako se štite od karcinoma penisa. Deca uzrasta od 9 do 15 godina primaju dve, a oni stariji tri doze. Procedura, pritom, predviđa da se roditelji koji žele da njihova deca prime vakcinu javljaju izabranom pedijatru, a punoletne dame svom ginekologu.

Promo-tim ugledne medicinske ustanove, Foto DZ u Nišu

Naš sagovornik naglašava i da se osnovnim uzrokom raka grlića materice, uglavnom, smatra dugotrojana rezistentna infekcija humanim papiloma virusom, odnosno grupom tih virusa.

- Naravno, prisutni su i drugi faktori, poput ranog stupanja u seksualne odnose, velikog broja intimnih partnera, pušenja, zloupotrebe alkohola i droga... ali značajnu ulogu ima imuni sistem. Jer, pojedine osobe karakteriše i takozvani hiperimuni odgovor na infekciju, pa dolazi do čestih pretkanceroznih stanja - dodaje dr Simić i ističe koliko je važno da se ona otkriju na vreme, jer na taj način može da se reaguje i da se spreči razvoj invazivne bolesti.

Foto DZ u Nišu

Inače, u niškom Domu zdravlja obavljaju se dve vrste pregleda za rano otkrivanje ove opake bolesti - nacionalni skrining za rano otkrivanje grlića materice i godišnji, regularni sistematski pregled.

- U okviru nacionalnog skrininga moguće je uraditi Papa test svakoga dana, bez uputa izabranog lekara i zdravstvene knjižice, već samo sa ličnom kartom - podseća dr Simić.

Kaže i da je ustanova u kojoj vodi Službu ginekologije trenutno jedina u Srbiji koja je formirala citološku laboratoriju po svim evropskim standarima. U njoj se "čitaju" Papa testovi ne samo sa područja Nišavskog, već i sa teritorije još četiri okruga na jugu Srbije. A, godišnje se uradi i do 8.000 ovih dijagnostičkih procedura...

Srbija je, podsetimo, druga po smrtnosti, a četvrta po obolevanju od ovog tipa raka u Evropi. Nasuprot tome, u Australiji su, na primer, pre oko decenije započeli sa masovnijom vakcinacijom dece i uspeli da ovu bolest gotovo iskorene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)