PROCEDURA POJEDNOSTAVLJENA: U Subotici promovisano dobrovoljno služenje vojnog roka

J. L.

25. 01. 2023. u 12:56

Povodom predstojećeg martovskog uputa za dobrovoljno služenje vojnog roka, u Tehničkoj školi „Ivan Sarić” u Subotici održana je promocija ovog vida pristupanja Vojsci Srbije.

ПРОЦЕДУРА ПОЈЕДНОСТАВЉЕНА: У Суботици промовисано добровољно служење војног рока

foto: J.L.

Za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu se prijaviti kandidati muškog i ženskog pola, koji u tekućoj godini navršavaju od 19 do 30 godina života. Postoje tri načina prijavljivanja, direktinim dolaskom u Centre Ministarstva odbrane, preko portala Vlade i odlaskom na šaltere u Poštu Srbije. Posle prijave, kandidati odlaze na lekarski pregled, nakon čega sledi i potpis ugovora i služenje vojnog roka koje traje šest meseci i realizuje se u centrima za osnovnu i specijalističku obuku, kao i u jedinicama Vojske Srbije.   

Svi oni koji odsluže dobrovoljni vojni rok stiču mogućnost zaposlenja u jedinicama Vojske Srbije.

- Procedura za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu nakon odsluženja dobrovoljnog roka je pojednostavljena. Jednim lekarskim pregledom se donosi ocena sposobnosti za dobrovoljno služenje vojnog roka i za profesionalnu vojnu službu. Tako da je kandidat odmah upoznat da li je sposoban za prijem u profesionalne vojnike - objašnjava potpukovnik Siniša Rangelov, načelnik Centra ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica.

Vojniku se za vreme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka obezbeđuju, u skladu sa zakonom novčana primanja, oko 38.000 dinara na mesečnom nivou, naknada putnih troškova, zdravstveno osiguranje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)