OBELEŽILI SVETU MELANIJU RIMLJANKU: Praznik u prvom ženskom manastiru u Eparhiji banatskoj (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

13. 01. 2023. u 19:59

PRVI ženski manastir u Eparhiji banatskoj, Svete Prepodobne Melanije Rimljanke u Zrenjaninu, danas je obeležio slavu.

ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТУ МЕЛАНИЈУ РИМЉАНКУ: Празник у првом женском манастиру у Епархији банатској  (ФОТО)

grad Zrenjanin

Manastir je  osnovao episkop banatski dr Georgije Letić, a prva upraviteljica manastira bila je monahinja Petronija Savić, rođena sestra naučnika dr Vase Savića. Podignut je na strmoj desnoj obali Begeja, zemljištu zvanom Vodice, a sada je na  sada čelu manastira igumanija Marija.

Inače Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz 5. veka koja je živela u Rimu i važila je za zaštitnicu žena i devojaka. Njenom imenu posvećen je manastir, osnovan 1935. godine, u godini kada je tadašnji Veliki Bečkerek promenio ime u Petrovgrad. Proslavi je prisustvovao i episkop banatski Nikanor, koji je uz uručenu dobrotvorsku gramatu priznanja gradonačelniku Zrenjanina Simi Salapuri, služiou liturgiju. 

- Manastir Svete Prepodobne Melanije Rimljanke, svojim izgledom i duhovnom ulogom, daje vredan doprinos verskom životu grada i sabornosti njegovih žitelja, posebno onih koji dolaze iz obližnjih stambenih naselja Šumica i Gradnulica- istakao je gradonačelnik Zrenjanina, uz napomenu da je velika čast biti u društvu Episkopa banatskog.

U južnom delu starog konaka iz 1935. godine, podignut je 1990. godine novi manastirski konak u moravskom stilu, dok je manastir u vizantijskom, a ikonostas je delo vršačkog slikara Svetislava Vukovića iz 1937. godine. Na manastirskom imanju nalazi se desetak grobova počivših monahinja, a u blizini je podignuta i nova kapela.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)