FRITEZE I RERNE NAJRIZIČNIJE: Saveti stručnjaka sa skupa za zaštitu od požara - kablove ne kupujte nikako na buvljaku

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

06. 12. 2022. u 11:11

UDRUŽENjE za bezbednost i zdravlje na radu u Žitištu, peti put za redom uspešno je organizovalo stručni skup Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara. 

ФРИТЕЗЕ И РЕРНЕ НАЈРИЗИЧНИЈЕ: Савети стручњака са скупа за заштиту од пожара - каблове не купујте никако на бувљаку

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu i zašitu od požara Žitište

Zoran Kapor, inspektor zaštite od požara održao je predavanja o Preventivnoj zaštiti od požara i požarima na otvorenom, obzirom da je Žitište poljoprivredni kraj i u poslednje vreme povećan je broj požara kada se spaljuju biljni ostaci, koji mogu da posluže kao đubrivo za zemljište.

Profesor dr Nedžad Hadžiefendić, sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, izlagao je na temu Metode za otkrivanje loših elektrotehničkih kontakata u niskonaponskim instalacijama. On je preporučio da se kablovi ne kupuju na buvljaku, nego specijalizovanim i licenciranim radnjama i da se provere razvodni ormari, naročito u zgradama starije gradnje gde češće dolazi do požara na niskonaponskim instalacijama.

Novosađanka Ljubica Krnjaić, inženjer zaštite od požara, zanimljivo je obradila temu Požari u kuhinjama. Ona je istakla da većina požara u kuhinjama započinje u fritezama, rernama, roštilj pločama sa neispravnim instalacijama. Naglasila je da do zapaljenja masnoća dolazi na temperaturi od 350 stepeni i požari u ovakvim uslovima imaju tendenciju brzog širenja, a kada do njih dođe, za gašenje vatre treba koristiti sredstva koja veoma brzo rashlađuju prostor i saponifikuju preostalu količinu masti i ulja.

Dejan Radujkov, član radne grupe za nov nacrt Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i direktor Instituta za preventivu,zaštitu na radu, protivpožarnu zaštitu i razvoj iz Novog Sada, govorio je upravo o nacrtu novog zakona, polazeći od činjenice da svaki zaposleni, pa i poslodavac mora da zna kakva su mu prava i obaveze.

- Dotakli smo se brojnih aktuelnih tema, promovisane su i neke nove ideje i metodologije u radu, a eto malo Žitište zahvaljujući našoj energiji i želji da budemo dobri domaćini, našlo se na mapi gradova koji su organizovali slične naučne skupove - pozdravljajući prisutne, naglasio je Petar Stanić, predsednik udruženja iz Žitišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati