CELO DRUŠTVO NA ISPITU HUMANOSTI: Selaković u Leskovcu povodom Dana osoba sa invaliditetom

I. MITIĆ

04. 12. 2022. u 06:45

MINISTAR za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković pozvao je sve ljude da se uključe u aktivnosti koje imaju za cilj da Srbija postane zemlja bez barijera, odnosno da se prilagodi potrebama pojedinaca sa određenim teškoćama u svakodnevnom funkcionisanju.

ЦЕЛО ДРУШТВО НА ИСПИТУ ХУМАНОСТИ: Селаковић у Лесковцу поводом Дана особа са инвалидитетом

Foto GU Leskovac

On je na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, koji je obeležio posetom Leskovcu, istakao da se ministarstvo na čijem je čelu posebno bavi problemom njihovog zapošljavanja.

- Sve veći broj osoba sa invaliditetom ima visoko obrazovanje i oni važe za najbolje i najvrednije radnike. U Srbiji danas samo 62 privredna društva, u 26 gradova i opština, zapošljavaju osobe sa invaliditetom, što nije dovoljno, iako je takva odluka ne samo humana već i isplativa za poslodavce - naglasio je ministar Selaković.

Država godišnje izdvaja 625 miliona dinara kojima dotira zarade, ali se većina poslodavaca pre odlučuje da plati penale nego da zaposli osobe sa teškoćama koje su, kako je ocenjeno, neretko lojalnije i produktivnije nego mnogi drugi zaposleni.

Pored toga što je prisustvovao tradicionalnom prijemu za predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom, ministar Selaković se sastao sa direktorima leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, Ustanove za odrasle i starije i filijale Fonda PIO u ovom gradu.

Nikola Selaković sa članovima udruženja invalida, Foto GU Leskovac

On je sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem obišao i Sportsko-rekreacioni centar "Dubočica", čiji su sadržaji od marta ove godine postali pristupačni osobama sa invaliditetom. Posetio je i izložbu likovnih radova Udruženja za pomoć MNRO i korisnika Dnevnog boravka "Duga", u holu Leskovačkog kulturnog centra, pod nazivom "Sanjajmo boje, nije važno da l` su moje ili tvoje".

Ministar za rad je podsetio da je u poslednje dve godine resorno ministarstvo uložilo sredstva u adaptaciju i uređenje prostorija dva leskovačka udruženja - obolelih od multiple skleroze i Udruženja MNRO "Duga".

U istom periodu za projektno finansiranje leskovačkih udruženja iz republičkog budžeta izdvojeno je 12 miliona dinara, od kojih je pet miliona utrošeno na izgradnju lifta u SRC "Dubočica" namenjenog osobama koje se otežano kreću.

Foto Z. Jovanović

I potpredsednica Vlade Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković istakla je juče povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da žene čine 58,2 odsto osoba sa fizičkim teškoćama, što je posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa u našem društvu.

- Neophodno je da uložimo dodatne napore u podizanju svesti o prevazilaženju stereotipa o sposobnosti žena i devojčica sa invaliditetom da se ostvare, pruže svoj doprinos i iskažu u svim oblastima društvenog života. Naša zajednička obaveza je da ih podržimo u tim naporima - istakla je Gojkovićeva.

Ministarka je dodala da je "posebnu pažnju u narednom periodu potrebno da posvetimo dubinskim uzrocima rodne nejednakosti, koje su još izraženije ukoliko je žena suočena i sa nekom vrstom invaliditeta. Ona je ukazala na položaj osoba s invaliditetom istovremeno ističući i posvećenost i odlučnost Srbije da svaka žena, devojka i devojčica u potpunosti ostvaruju svoja ljudska prava, ravnopravno sa drugim građanima i građankama naše zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati