BITI GLASNIJI I OD GLUVOĆE: U Kruševcu održana sednica Nacionalnog saveza osoba sa invaliditetom

S. Babović

29. 11. 2022. u 06:40

OTEŽANA komunikacija u oblasti zdravstva i nedovoljan broj tumača, odnosno asistenata znakovnog jezika najveći su problemi gluvih i nagluvih osoba u Srbiji - čulo se tokom sednice Nacionalnog saveza osoba sa ovim invaliditetom u Kruševcu.

БИТИ ГЛАСНИЈИ И ОД ГЛУВОЋЕ: У Крушевцу одржана седница Националног савеза особа са инвалидитетом

Foto GU u Kruševcu

Teško je, kažu, i đacima koji ne čuju, jer su nerekto primorani da pohađaju škole sa učenicima koji imaju neki drugi invaliditet.

- Najveći pomak je ostvaren 2015, usvajanjem Zakona o znakovnom jeziku, pa od tada traje intenzivnija borba za veća prava i bolji život pripadnika naše zajednice - istakao je potpredsednik republičke organizacije Radomir Kedža.

- Gluvoća spada u invaliditet od čak 70 odsto, ali uslovi u kojima žive ovakve osobe ne odgovaraju visini telesnog oštećenja, pa je potrebno redefinisati edukativne programe.

Kao primer dobre prakse, istaknut je Kruševac u kojem Osnovna organizacija gluvih i nagluvih ima oko 130 aktivnih članova koji učestvuju u brojnim programima...

- Iz gradskog budžeta je za nečujuću zajednicu izdvojeno 1,6 miliona dinara, a mi smo i jedna od retkih lokalnih samouprava koja finansira angažovanje prevodilaca za znakovni jezik - ističe zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović.

Foto S. Babović

Kaže, primenom novog Zakona došlo je do povećanja broja zaposlenih iz ove populacije, kojih je sve manje u evidenciji NSZ, a ostali su bar četiri meseca godišnje angažovani kroz javne radove.

DRŽAVA

MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je ove godine, na nacionalnom nivou, za rad 40 lokalnih organizacija gluvih i nagluvih izdvojilo više od 22 miliona dinara, a konkursi su stalno otvoreni...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije