DO DOMA, ŠKOLE I POSLA BEZ PASOŠA: Opština Bačka Palanka izgradnjom mosta pravi direktnu vezu sa svojim sremskim selima

Z. Rajić

22. 11. 2022. u 07:21

IZ Bačke Palanke ovih dana stigla je najava o izvesnom početku gradnje mosta preko Dunava između ovog grada i Neština, koji zajedno sa još jednim fruškogorskim selom - Vizićem, pripada bačkopalanačkoj opštini, iako se oba nalaze u Sremu.

ДО ДОМА, ШКОЛЕ И ПОСЛА БЕЗ ПАСОША: Општина Бачка Паланка изградњом моста прави директну везу са својим сремским селима

Selo zaostaje zbog loše povezanosti, Foto M. S.

Žitelji ovih sela do sedišta svoje opštine mogu da dođu samo preko hrvatske teritorije, mostom koji spaja Bačku Palanku i Ilok u Vukovarsko-sremskoj županiji. Na tom putu susreću se sa carinom i policijom na četiri granična prelaza, a od 2013. godine, otkad je Hrvatska ušla u EU, potrebni su im i pasoši.

- Osim što nam obavezne kontrole i zadržavanja na granici oduzimaju vreme, nije zanemarljiv ni trošak za obnavljanje pasoša, jer više članova jedne porodice odlazi na posao ili u školu u Bačku Palanku - ističe Jelica Janković Stošić, stanovnica Neština, zaposlena u Bačkoj Palanci.

Poseban problem imaju poljoprivrednici, koji od ulaska Hrvatske u EU ne mogu da prenose svoje proizvode preko mosta između Bačke Palanke i Iloka. Zbog toga se za izgradnju novog mosta, kojim bi se izbegao ulazak u Hrvatsku, založio i episkop sremski Vasilije, apelujući da se istovremeno izgradi put Erdevik - Vizić.

- To bi doprinelo boljoj teritorijalnoj povezanosti i nadasve opstanku i razvoju sela Vizić i Neštin, a takođe i očuvanju kulturnog i verskog blaga Eparhije sremske - naglasio je episkop.

Prošlo je više od devet godina otkako je u SO Bačka Palanka inicirana izgradnja novog mosta, koji bi spojio bačku i sremsku stranu ove opštine. Kao razlog dugog čekanja na početak radova, u lokalnoj samoupravi navode da priprema za izgradnju ovakvog mosta traje bar tri puta duže od same izgradnje.

- Ne mogu da kažem kad će novi most biti napravljen, jer to nije investicija lokalne samouprave, nego Vlade Srbije, ali sam optimista, jer je završena planska dokumentacija i pri kraju je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu - rekao je predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica.

VITKI STUBOVI

Duško Bobera, glavni projektant firme koja je izradila idejno rešenje, predočio je da će ukupna dužina mosta biti oko 2.000 metara. Razlika u nivoima terena leve i desne obale Dunava zahtevaće visoke stubove koji su, kako je izneo, projektovani kao vitki, u čemu će se ogledati i lepota mosta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega