POTOP U IVANJIČKIM SELIMA: Bujice odnele puteve, voda prodrla i u kuće, ljudi odsečeni od sveta

V. Ilić

21. 11. 2022. u 22:19

OBILNE padavine koje su prethodnih dana zadesile Moravički okrug donele su velike nevolje posebno meštanima ivanjičkog sela Brusnik. Usled izlivanja više planinskih bujičnih potoka došlo je do pravog potopa u ovom mestu, pa su žitelji ostali i bez puta, kojim je bukvalno tekla reka.

ПОТОП У ИВАЊИЧКИМ СЕЛИМА: Бујице однеле путеве, вода продрла и у куће, људи одсечени од света

Privatna arhiva

Voda je u centru sela prodrla i u suterene pojedinih stambenih kuća. Mehanizacija javnih preduzeća Ivanjice su na terenu i pokušavaju da pročiste propuste kako bi vratili vodu u tokove.

- Ponovo nas je zadesila katastrofa. Put je opet totalno uništen, odsečesni smo od sveta. Na mestu gde je bio put, sada je reka. Plašimo se da vodena bujica ne uđe u kuće, jer još jače padavine su najavili narednih dana – kazali su  meštani Brusnika.

Ovo ivanjičko selo, da podsetimo, u septembru je takođe bilo polavljeno, pa je lokalna samouprava tada zatražila pomoć javnih preduzeća, „Srbijavoda“ i „Srbija Šuma“, kako bi sanirala potpuno razorenu putnu infrastrukturu i oštećene stambene i poslovne objekte. Sav uložen trud i rad, međutim, nisu dali odgovarajuće rezultate, pa je, prema rečima predstavnika lokalne samouprave, jedino rešenje izgradnja mosta koji bi omogućio širi propust bujičnim vodama.

U prethodna dva dana došlo je i do podizanja nivoa reka na teritoriji Čačka, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava. Gradski štab za vanredne situacije i Civilna zaštita grada Čačka uveli su 24-časovna dežurstva i spremni su da reaguju u svakom trenutku.

Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije grada Čačka Bratislava Zečevića, do izlivanja reka nije došlo i situacija je stabilna.

– Što se tiče voda prvog i drugog reda za koje su nadležne lokalne samouprave, za sada je situacija stabilna. Blagi je porast na svim vodotokovima prvog i drugog reda. Već su preuzete neke preventivne mere – rekao je Zečević.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili