OSTAVILI SU DRAGOCENO NASLEĐE: U Beloj Crkvi uredili deo groblja u kom počiva 650 meštana ruskog porekla

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

18. 11. 2022. u 19:52

UDRUŽENjE akcijaša „Sava Munćan“ iz Bele Crkve uredilo je deo neaktivnog ruskog groblja u toj južnobanatskoj varošici, na kom počiva 650 meštana ruskog porekla, među kojima čak 19 generala.

ОСТАВИЛИ СУ ДРАГОЦЕНО НАСЛЕЂЕ: У Белој Цркви уредили део гробља у ком почива 650 мештана руског порекла

Udruženje akcijaša Sava Munćan

Pokosili su travu i uklonili šiblje, s obzirom na to da ti pokojnici nemaju žive naslednike u Beloj Crkvi, koji bi održavali njihove grobove.

-Na ovaj način smo želeli da odamo počast i zahvalnost pokojnim ruskim članovima našeg društva, koji su živeli i umrli u Beloj Crkvi. Jer, svako od njih, bio on vojnik, starešina, lekar, arhitekta, seljak ili domaćica, ostavio nam je dragoceno nasleđe – kaže Anđelka Krstić, predsednica belocrkvanskih akcijaša.

Ovo nije prvi put da su akcijaši, koji i dalje čuvaju sećanje na nekadašnje omladinske radne akcije, uredili neaktivno rusko groblje, kao i grobove drugih naroda, koji su odavno napustili naše prostore.

Bela Crkva je, inače, bila jedan od dva najveća centra ruske emigracije u staroj Jugoslaviji. Tu je posle Oktobarske revolucije utočište našlo oko 2.500 „belih“ Rusa.

Tu su postojali i institut za plemićke devojke i kadetski korpus, u kojima su stasavale mlade generacije, koje su stvorile sve ono što se danas naziva ruska emigracija.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri