OSNIVAČKI AKT NA POKLON: Narodna biblioteka u Kikindi dobila vredan dokument (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

18. 11. 2022. u 20:48

NAJSTARIJA ustanova kulture u Kikindi, Narodna biblioteka „Jovan Popović“ u petak je javnosti prvi put predstavila veoma važan dokument, koji je ove godine dobila na poklon.

ОСНИВАЧКИ АКТ НА ПОКЛОН: Народна библиотека у Кикинди добила вредан документ (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

To je Osnivački akt iz 1845. godine, koji je ustanovi darovao profesor Jefta Trifunac, a nasledio ga je iz privatne arhive svog pretka Pavla Trifunca. On je bio je čuveni kikindski pravnik i borac za srpska nacionalna prava u nekadašnjoj Austrougarskoj. Dokument je predstavljen na 177. godišnjicu osnivanja biblioteke.

- Dokument je naslovljen kao „Zakonik Dnevnik Upisnik rodoljubaca za Čitaonicu srpsku Velike Kikinde, 1. ,maja 845 zavedene“. Sačinjen je, dakle, pre 177 godina i u njemu su imena prvih članova Srpske čitaonice u Velikoj Kikindi. Zanimljivo je da je kao godina označena 845. a ne 1845. jer se tada na početku nije pisala cifa jedan. Za nas ovaj akt ima neprocenjivu vrednost jer se radi o dokumentu koji je lična karta ustanove i sadrži potpise građana Kikinde - osnivača Čitaonice. Upravo od te Srpske čitaonice poreklo vodi današnja Narodna biblioteka „Jovan Popović“ – navodi profesor i bibliotekar Slobodan Tomić.

U godini kada je osnovana čitaonica Kikinda je bila varošica sa oko 14.000 stanovnika, pretežno srpske nacionalnosti. Zanimljivo je, a Kikindi na ponos, da je Beograd tada imao otprilike isti broj žitelja.

- Inicijativu za otvaranje čitaonice u Kikindi pokrenuli su studenti požunskog univerziteta. Najistaknutuji među njima bili su Pavle i Mihail Trifunac, Sergije Birimac, Atanasije Udicki, učitelj Lazar Kirić i Georgije Stanković. Poseban doprinos dao je učitelj Lazar Kirić, koji je ustupio svoj stan u kojoj je bila smeštena čitaonica.

– Ovaj dokument je dragocen za identitet naše biblioteke kao treće po redu Srpske čitaonice u nekadašnjoj Austrougarskoj i kao najstarije institucije u gradu. Mi se obavezujemo da ćemo ovaj dokument čuvati i uvek pominjati njegovog darodavca, profesora Jeftu Trifunca - prenosi aktuelni direktor biblioteke Brane Marijanović.

Ujedinjenje i obrazovanje

- Čitaonica je osnovana da bi se Srbi, građani Velike Kikinde, okupili, nacionalno ujedinili, da bi se knjige čitale i stanovništvo obrazovalo - prenosi direktor biblioteke Brane Marijanović.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a