SANIRAJU NAPUŠTENO KORITO REKE MLAVE: Nastavlja se zaštita od poplava na teritoriji Požarevca

D. NOVKOVIĆ

17. 11. 2022. u 06:23

NA deonici od Bradarca do Malog Crnića, zarad zaštite okolnih naselja i poljoprivrednog zemljišta od poplava, realizuje se sedma faza sanacije starog korita Mlave.

САНИРАЈУ НАПУШТЕНО КОРИТО РЕКЕ МЛАВЕ: Наставља се заштита од поплава на територији Пожаревца

Foto GU u Požarevcu

Konkretno, uređuje se oko 17 kilometara kanalske mreže - od crpne stanice "Srećno", do Trnjana...

- Tokom ove i naredne godine, lokalna samouprava je obezbedila oko 90 miliona, a ukupna vrednost investicije započete još 2015. iznosi 286 miliona dinara - kaže gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, objašnjavajući da je ovaj posao u aprilu dodeljen lokalnom preduzeću "Vodoprivreda", jedinom ponuđaču na gradskom tenderu.

Radovi obuhvataju uklanjanje šiblja i ostalog rastinja, sečenje drveća sa kresanjem grana i vađenje panjeva, te izradu nadvišenja od prethodno iskopanog materijala, a sanacija starog korita Mlave je neophodna da se voda koja se u njemu sakuplja prilikom većih kiša, te po prelivanju iz sadašnjeg korita ne bi izlivala na okolne njive i izazivala izbijanje podzemnih voda u obližnjim naseljima.

PROBLEM I NAGOMILANO SMEĆE

PRVOBITNO korito reke Mlave je pregrađeno tokom devedesetih godina prošlog veka, radi proširenja deponije jalovine površinskog kopa "Ćirikovac". Reka je tada nastavila novim tokom, ostavljajući staro korito koje zahteva redovno čišćenje - ne samo zbog rastinja, već i zbog smeća koje se u njemu odlaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)