NOVI DOM ZA SAVKOVIĆE: Misija manastira Bukovo u negotinskom selu Jabukovac

S. M. JOVANOVIĆ

16. 11. 2022. u 13:30

NAHERENA udžerica od blata i slame, stara bezmalo 110 godina, dom je u kojem porodica Savković - iz zaseoka Pojana Lungu, u Jabukovcu kod Negotina - životari, i bukvalno, od danas do sutra.

НОВИ ДОМ ЗА САВКОВИЋЕ: Мисија манастира Буково у неготинском селу Јабуковац

Vladica i Vladimir ispred kuće u izgradnji, Foto S. M. Jovanović

Najstariji Dimitrije (71), sa suprugom Vladicom i sinovima Dimitrijem i Vladimirom, ometenima u razvoju, dane i noći provodi u jednoj sobi, u kojoj i spavaju, i kuvaju, i kupaju se... Da bi im obezbedilo život dostojan čoveka, bratstvo manastira Bukovo i dobrotvori iz ovog kraja su započeli izgradnju nove kuće za ove nevoljnike. Ali, da bi se Savkovići uselili pre zime neophodna su dodatna sredstva.

- Po blagoslovu episkopa timočkog Ilariona, te na inicijativu igumana Kozme i grupe ljudi koji imaju dobru volju da se pomogne ovoj porodici, radovi su započeli veoma dobro.

Nažalost, još nema novca da se završi kupatilo, postavi izolacija, osposobi septička jama... da se prostorije opreme za useljenje, jer trenutno prebivalište Savkovića više nije upotrebljivo, posebno tokom zime. Zato molimo sve koji mogu, da pomognu - kaže jerođakon Marko (Cvetković), sabrat manastira Bukovo.

Dimitrije Savković, Foto S. M. Jovanović

Podsetimo, pomenuta porodica je tek nedavno dobila i socijalnu pomoć, a prehranjuje se zahvaljujući meštanima koji im doturaju brašno i onome što nađu u prirodi. Društvo im u ovom, 12 kilometara od Jabukovca udaljenom zaseoku prave četiri koze, dva psa i pet mačaka.

- Kad sam mogao, mnogo sam radio, a sada samo onoliko koliko mogu. Sadio sam krompir, kupus, pasulj... Celo leto smo sakupljali gljive, a sad orahe i lešnike. Kad imamo brašno, žena mesi hleb... - veli Dimitrije.

A, nova kuća će Savkovićima biti kao Božji dar. Sada se kupaju tako što vodu zagrevaju na šporetu, a u novom domu ih čekaju kupatilo i posebna soba za sinove. Drva imaju, pa veruju da će im biti i lepše, i toplije.

Ova porodica, inače, živi bez struje, a mnoge stvari neophodne za život - nevoljno priznaju - više i ne priželjkuju. Sa svog imanja, međutim, ne žele da odu. Zemlja je njihova, šuma takođe, pa jedva čekaju da se usele u novu kuću.

Četvoročlana porodica ovde ne može da dočeka zimu, Foto S. M. Jovanović

POMOĆ

U MANASTIRU Bukovo nastavljaju akciju, namerni da Savkoviće što pre usele.

Zainteresovanima je na raspolaganju račun broj 205-183011-75, sa svrhom uplate "Pomoć za porodicu Savković", a oni iz Negotina i okoline novac mogu da donesu u manastirsku prodavnicu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024