POLA PRINOSA POJELA SUŠA: Radovan Stojanović tri decenije uzgaja bundeve i prodaje ih na pijaci u Paraćinu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

16. 11. 2022. u 10:40

TIKVA, bundeva, misirka ili dulek, omiljeno je povrće kod Srba tokom jeseni, a na zelenoj pijaci u Paraćinu uglavnom je svi kupuju kod Radovana Stojanovića, poznatog tikvara.

ПОЛА ПРИНОСА ПОЈЕЛА СУША: Радован Стојановић три деценије узгаја бундеве и продаје их на пијаци у Параћину (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Ovaj povrtar iz Donjeg Vidova proizvodi je već tri decenije na šezdesetak ari, a kaže da će tako činiti i ubuduće. Ove godine bundeva je rodila oko vagon, što je polovina njegovog uobičajenog prinosa koji je „pojela“ suša.

- Navodnjavao sam, natapao njivu, ali nije moglo bolje. Kasnije kiše nisu pomogle jer je šteta već napravljena. Neću reći da sam nezadovoljan, iako sam ranije imao i dva vagona umesto jednog – priča Radovan. 

Foto: Z. Rašić

Sadi sve vrste tikve – belu, žutu, crvenu i ukrasnu, ali se bela, za pečenje, najviše kupuje. I to na kriške. Crvena je starinska i najbolja za pite. Ta tradicija se polako vraća. Danas i mlađe domaćice, prema Radovanovom iskustvu, povremeno prave pite od ovog čudesnog i zdravog povrća.

Zbog većih troškova i zalivanja, bio je prinuđen da ove sezone podigne cenu, ali to nije uticalo na prodaju. - Ko kupi celu tikvu a ne krišku, kod mene dobije popust. Inače je cena 70 dinara  – zaključuje naš sagovornik.

Najveći deo roda proda, nešto razdeli prijateljima, dok plodove lošijeg kvaliteta iskoristi kao stočnu hranu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna