NEMERLJIVA POMOĆ NAJURGENTINIJIM SRČANIM BOLESNICIMA: Pola veka od osnivanja prve vojvođanske koronarne jedinice

B. G.

07. 11. 2022. u 20:24

ZLATNI jubilej, 50 godina od osnivanja Koronarne jedinice bolnice "Đorđe Joanović" u Zrenjaninu, obeležen je svečanom akademijom u Baroknoj sali Gradske kuće, uz prisustvo eminetnih stručnjaka iz ove oblasti, lekara i medicinskih sestara, koji su kroz decenije rada doprineli njenom radu i razvoju.

НЕМЕРЉИВА ПОМОЋ НАЈУРГЕНТИНИЈИМ СРЧАНИМ БОЛЕСНИЦИМА: Пола века од оснивања прве војвођанске коронарне јединице

Bolnica Zrenjanin

Želimo da odamo priznanje i prisetimo se naših sugrađana, koji su iskoristili svoje znanje, umeće i energiju davne 1972. godine i prepoznali potrebu za uvođenje intenzivne kardiološke nege, u smislu boljeg pružanja pomoći pacijentima obolelih od akutnih kardioloških bolesti, prvenstveno akutnog infarkta miokarda - naglasila je dr Jelena Lukuć Petrov, kardiolog, šef Koronarne jedinice i Pejsmejker centra bolnice u Zrenjaninu, uz napomenu da je rad u intenzivnoj jedinici jedan od najtežih poslova u medicini.

Dr Uroš Bačić, kardiolog i šef Katetarizacione laboratorije istakao je da je pored impozantnog jubileja Koronarne jedinice, ovih dana i Katetarizaciona laboratorija obeležila mali jubilej, pet godina postojanja, uz urađenih 1.500 intervencija u smislu invazivne hemodinamske obrade i oko 250 implantacija stentova.

Milena Stankov, viša medicinska sestra koja je učestvovala u osnivanju prve Koronarne jedinice na području Vojvodine, davne 1972. godine, uz prisećanje na dane početaka, sa nekoliko kolega i lekara, uživala je u interpretaciji vokalnog kvarteta Vita Brevis i gudačkog kvarteta Zrenjaninske filharmonije.

Bečkerečka bolnica osnovana je davne 1769. godine, a na mestu je i danas, nalazi se od 1895. godine. 1951. počela je sa radom Kradiološka služba, prva u Vojvodini, 1972. osnovana je Koronarna jedinica, koja se od 2008. nalazi u zgradi nove bolnice.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024