PETAR PAJIĆ KRAJ BELOG MARKOVIĆA: Odluke Skupštine udruženja "Beli Povlen", održane u Valjevu

B. PUZOVIĆ

07. 11. 2022. u 06:10

NA Kneževom polju, na Povlenu iznad Valjeva, biće podignut spomenik pesniku Petru Pajiću - pored obeležja jednom od najvećih srpskih savremenih književnika Radovanu Belom Markoviću, rad vajara Milutina Rankovića, koje su u avgustu svečano otkrili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prvi čovek udruženja "Beli Povlen" akademik Matija Bećković.

ПЕТАР ПАЈИЋ КРАЈ БЕЛОГ МАРКОВИЋА: Одлуке Скупштине удружења Бели Повлен, одржане у Ваљеву

Foto Privatna arhiva

Spomen-obeležje Petru Pajiću biće otkriveno tokom svečanosti na Veliku Gospojinu sledeće godine, 28. avgusta, a tokom Skupštine Udruženja doneta je i odluka o raspisivanju novog konkursa za dodelu nagrade "Beli", koja će svakog avgusta biti dodeljivana za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture. Priznanje - novčani iznos i plaketa - dodeljuje se u znak sećanja na autora koji je u jednom periodu bio i novinar valjevskog lista "Napred".

Foto Z. Jovanović

- Podržavamo sve aktivnosti Turističke organizacije Valjeva na daljem uređenju Povlena i afirmaciji njegovih lepota, odnosno prirodnih i kulturnih vrednosti - kaže Dušan Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora pomenutog udruženja.

- Učestvovaćemo u naporima ovdašnje lokalne samouprave, te opština u Kosjeriću i Bajinoj Bašti koje, uz nadležne državne organe i ustanove, rade na zaštiti planine i proglašenju njegovog visinskog dela za park prirode "Beli Povlen". Posle sastanka gradonačelnika Lazara Gojkovića i direktorke lokalne Turističke organizacije Ane Marković sa čelnicima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, postoji nada da će već dogodine Povlen dobiti određeni stepen zaštite: kao predeo izuzetnih odlika, ili kao park prirode.

Otkrivanje spomenika Radovanu Belom Markoviću, Foto B. Puzović

DžIPOVI

Na predlog arheologa Željka Ježa, usvojeno je da naredne godine bude pokrenuta snažna inicijativa da se na Povlenu reguliše kretanje džipova, kvadova i sličnih vozila. Ne zabrana kretanja, već da prostor planine bude zaštićen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista