POZIV NA KUĆNU ADRESU: Velika akcija preventivnih pregleda za rano otkrivanje raka dojke u Šapcu

V. MITRIĆ

04. 11. 2022. u 16:21

OD ponedeljka počinje skrining karcinoma dojke u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević.

ПОЗИВ НА КУЋНУ АДРЕСУ: Велика акција превентивних прегледа за рано откривање рака дојке у Шапцу

foto: OB Šabac

Akcija je namenjena Šapčakama od 50 do 69 godina, koje će poziv za ovaj preventivni pregled za rano otkrivanje raka dojke dobiti na kućnu adresu. Dr Olivera Gibarac, onkolog u šabačkoj bolnici, poručuje da „otkrivanjem raka u ranoj fazi, stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije“.

- Zato pozivam žene da se odazovu na pregled, jer je kratak, bezbolan, a mnogo znači -kaže ova ugledna šabačka doktorka. - Preventivni pregledi podrazumevaju pre svega samopreglede koje svaka žena treba da radi jednom mesečno, zatim preventivni pregledi dojke koji se rade kod izabranog lekara ili izabranog ginekologa jednom godišnje ili jednom u dve godine, a potom i mamografija. Mamografija je pregled na aparatu koji se zove mamograf i predstavlja neinvazivnu metodu pregleda, a veoma mnogo znači i predstavlja zlatni standard za rano otkrivanje karcinoma dojke.

U ovdašnjoj bolnici sprovode se, svake godine, preventivni pregledi na karcinom dojke, koji nisu prekidani ni tokom Kovid 19 epidemije.U dvorištu ustanove od 13. decembra 2021. godine do 11. februara 2022. godine, bio je pokretni digitalni mamograf u okviru akcije Ministarstva zdravlja i Kancelarije za skrining raka dojke Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Tada je pregledano 1548 Šapčanki, a kod njih tri nalaz je ukazao na sumnjivu malignu promenu i one su upućene onkologu.

MAMOGRAFIJA

Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja.

– Karcinom dojke jedan je od najčešćih malignih tumora koji se javlja u našoj populaciji kod žena. Nalazi se na prvom mestu po učestalosti, a takođe je veoma značajan i kao uzrok smrti. Statistike kažu da se kod žena starosti od 40 do 50 godina karcinom dojke nalazi na trećem mestu kao uzrok smrti, odmah iza cerebrovaskularnih bolesti i ishemijskih bolesti srca. Iz tog razloga veoma važno je sprovoditi određene preventivne mere za rano otkrivanje i započinjanje ranog lečenja karcinoma dojke – istakla je dr Gibarac.

Skrining podrazumeva, kaže ova doktorka, „ pregled naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće. Organizovani skrining raka dojke u Srbiji se sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina života na dve godine, a kao skrining test se koristi mamografija“.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)