ZA LEPŠU I ČISTIJU SUBOTICU: Kanalizacija stiže u čak 245 ulica u gradu i okolini

J. L.

25. 10. 2022. u 12:14

ZAHVALjUJUĆI i projektu „Čista Srbija“, biće izgrađeno 110 kilometara kanalizacione mreže u čak 245 ulica u Subotici, Paliću, Čantaviru i Bajmoku. Takođe, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće izgrađena u Bajmoku i Čantaviru.

ЗА ЛЕПШУ И ЧИСТИЈУ СУБОТИЦУ: Канализација стиже у чак 245 улица у граду и околини

Foto J. Lemajić

Kanalizacionom mrežom u Gradu Subotici biće dodatno pokriveno oko 116 ulica, naselje Palić sa oko 22 ulice, Bajmok sa oko 58 ulica i Čantavir oko 49 ulica. Ulice kroz koje će biti izgrađena kanalizacija utvrđene su na osnovu imovinsko-pravnih statusa javnih površina, prema položajima glavnih kolektorskih pravaca u skladu sa koncepcijskim rešenjima (za slučajeve u naseljima Čantavir i Bajmok) i prema položajima izgrađenih glavnih ili sekundarnih kolektora u odnosu na položaje ulica sa neizgrađenom javnom kanalizacijom. 

Takođe, gledalo se na ravnomernost izgradnje sekundarne kanalizacione mrže po slivovima glavnih kolektorskih pravaca, geotehničkim karakteristikama terena (za naselje Subotica), pošto se po predmetnom programu realizuje isključivo sistem za odvođenje otpadnih voda. Takođe, na izradu projekta uticali su i stepen neizgrađenosti po teritorijama mesnih zajednica (za naselje Subotica), gustina naseljenosti i industrijske zone predviđene u adekvatnim urbanističkim planovima.

Inače, kanalizacionom mrežom sada je pokriveno 54 odsto teritorije Subotice, a po izgradnji planiranih 49 kilometara biće pokriveno 64 odsto grada. Na Paliću kanalizaciju sada ima 56 odsto naselja, a kada se izgradi nešto više od jedanaest kilometara, biće pokriveno 67 odsto teritorije.

Situacija sa Bajmokom i Čantavirom, najvećim prigradskim mesnim zajednicama je mnogo drugačija. Kanalizaciju trenutno ima samo 18 odsto teritorije Bajmoka, a kada bude izgrađeno 25 kilometara, mreža će pokriti 63 odsto naselja. Situacija u Čantaviru je još alarmantnija, izgrađeno je nešto više od kilometar kanalizacije, što je tek dva odsto teritorije. Kada bude urađeno takođe 25 kilometara, oko 54 odsto naselja imaće kanalizaciju.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MOJE TELO POŠALJITE U ČAČAK, SRCE OSTAVITE U LJUBLJANI: Bora emotivan pred koncert u rodnom gradu