NAJVEĆA BUNDEVA, KROMPIR I GLJIVA, ZDRAVA HRANA I RECEPTI STARAMAJKI: „Plodovi Rađevine 2022“ pokazali šta je ponos Srbije (FOTO)

20. 10. 2022. u 13:42

MANIFESTACIJA „Plodovi Rađevine 2022“, u organizaciji Turističko-sportske organizacije i pod pokroviteljstvom opštine, održana je u Krupnju.

НАЈВЕЋА БУНДЕВА, КРОМПИР И ГЉИВА, ЗДРАВА ХРАНА И РЕЦЕПТИ СТАРАМАЈКИ: „Плодови Рађевине 2022“ показали шта је понос Србије (ФОТО)

V Mitrić

Prema rečima Ivana Isailovića, predsednika opštine Krupanj, reč je o manifestaciji koja je pokazala da ovaj deo Srbije ima i te kako šta da ponudi i srpskom i drugim tržištima, pre svega kada je reč o zdravoj hrani.

- Ljudi su uživali u kuvanom gulašu, po receptima naših staramajki, na tezgama je bilo izloženo sve što se u Rađevini i zapadnoj Srbiji može da proizvede, od meda, poljoprivrednih proizvoda, proizvoda od mesa do domaće radinosti - priča Isailović, domaćin ove svetkovine u Krupnju. - Izložene su bile i "fiće", bilo ih je više od 40, a veliko interesovanje vladalo je i za izložbu poljoprivredne mehanizacije gde su predstavljeni najnoviji modeli traktora.

Najmlađe učesnike manifestacije zabavljali su klovnovi, a malo stariji Rađevci, osnovci, učestvovali su u kvizu Malci-znalci. Za „najgurmana“ Rađevine proglašena je Tamara Obrenović iz Vladimiraca, najteži krompir - od 1.440 grama donela je Mirjana Jelenković, najtežu bundevu (48 kilograma) doneo je Željko Trifunović, najtežu gljivu medvedaru imao je Branko Simić 524 grama.

Najlepša fotografija na temu „Plodovi Rađevine“ zabeležena je aparatom Milice Cvetinović iz Kostajnika. Uzdarje za najlepšeg „fiću“ dobio je Ivan Rafailović iz Rume, a za najlepši štand Radionica Đurđević iz Aleksandrovca.

Najstariji učesnik ovog zanimljivog saborovanja u Rađevini je Miko Badovinac koji ima 74 godine, a najmlađi učesnik je desetogodišnja Dunja Srećković. Nagrade za najviša dostignuća u agraru dobili su Pavle Živanović, Miloš Stakić, Darko Knežević, Radmila Avramović i Zoran Mijić.

Najviše interesovanja bilo je za takmičenje u kuvanju gulaša, u konkurenciji četrdeset kotlića treće mesto zauzela je ekipa Necini palčići, drugo mesto Gazdinstvo Bogdanović iz Rumske, a pobednik je ekipa Dušić Mala iz Mijatovca.

U kulturno-umetničkom delu programu nastupio je veliki broj izvođača, od folklora, pevača i svirača koji su svojim izvođenjem ulepšali manifestaciju.

BONUS VIDEO - BLAGO NA JABLANICI: U selu Pleš otkriven rimski novčić cara Aurelijana iz trećeg veka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)