LEŠNICA SVETKOVINU SPREMA: Miholjski susreti sela čuvaju običaje u području Loznice

V mitrić

12. 10. 2022. u 13:49

Varoš Lešnica, kod Loznice, domaćin je, u subotu, „Miholjskih susrete sela“, koje organizuje Mesna zajednica, uz podršku grada Loznica i Ministarstva za brigu o selu koja ima za cilj afirmaciju rurarnih područja i običaja.

ЛЕШНИЦА СВЕТКОВИНУ СПРЕМА: Михољски сусрети села чувају обичаје у подручју Лознице

v mitric

Na programu su „lešnički kotlić“, Etno bazar, predstavljanje lešničkih privrednika, izložba „Znamenite žene Loznice, humanitara prodaja dečjih radova, bicikl šou, Lo animatori,“Parada budućnosti“. Planirani su i nastup lutkarskog pozorišta, folklora, hora, stoni tenis, šahovski turnir, nastup Dečjeg crkvenog hora, degustacija jela iz kotlića, proglašenje pobednika u sportskim takmičenjima, smotra folklora na kom će da nastupe kulturno umetnička društva iz Jadranske Lešnice, Donjeg Dobrića, Lipničkog Šora i Loznice... U goste stiže pesnik Milan Lukić, kao i Đuro Palica, stendap komičar, a nastupiće i „Tropiko bend“.

-Ono što su Sremski Karlovci za Novi Sad, to je Lešnica za Loznicu i Vukov kraj, jer leži između lepota Cera, Vidojevice i Drine. Ovo je kraj bogate duhovnosti i kulturno -istorijske prošlosti -kažei Mirko Gligorić. -Ovo je kraj Boja na Čokešini, velikih borbi iz Prvog i Drugog svetskog rata, mesto iz kog je Gavrilo Princip otišao u Bosnu, a ovo je prva urbana varošica u Srbiji, koja je rodu darovala velike ljude, među kojima je i jedan od najuglednijih naših episkopa Valerijan (Stefanović), koji je bio prvi vladika šumadijski i arhijerej koji je, tokom Drugog svetskog rata, zbrinjavao srpske izbeglice, koje su stizale u Srbiju bežeći iz Hrvastke i Slovenije od ustaške kame.

Ova svetkovina je, kako kažu u Lešnici, da se pokaže ovaj lep kraju, njegovo bogato nasleđe iz prošlosti, ali i ono što ga danas krasi.

BONUS VIDEO - PRESVETA BOGORODICA UKAZALA NA LEKOVITI IZVOR: Kako je i zašto nastao manastir Đunis?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna