ČESTICE MOŠTIJU SVETOG JOVANA KRSTITELJA U KONČAREVU: Stigle u Jagodinu iz Jerusalima

Novosti online

06. 10. 2022. u 11:11

HRAM Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine od danas je bogatiji za jedinstvene čestice moštiju kakvih nema u hramovima u Srbiji.

ЧЕСТИЦЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У КОНЧАРЕВУ: Стигле у Јагодину из Јерусалима

novosti online

Ovaj hram, čiji je ktitor Dragan Marković Palma sa porodicom, priredio je crkvenu svečanost povodom dolaska moštiju u prisustvu velikog broja vernika, a činodejstvovalo je sveštenstvo namesništva Beličkog iz Jagodine.

Dolazak ovih moštiju plod je delegacija predvođenih Draganom Markovićem Palmom u poseti Egiptu i Grčkoj.

novosti online

- Danas je veliki dan za Končarevo, za Jagodinu i za Srbiju. U Hram Svetog Jovana Krstitelja upravo su iz Svete zemlje, iz Jerusalima, stigle čestice moštiju mučenika Jerusalimskih, kamen sa Golgote kojim je gađan Isus Hrist, gde je mučen i gde je stradao, kao i sveća koja označava pečat kada se na Veliku subotu pojavljuje Sveti Oganj iz Jerusalima. Sve je to dar Patrijaršije Jerusalimske, koji je našoj delegaciji u poseti Jerusalimu darivao lični sekretar Patrijarha Jerusalimskog Teofila Trećeg. Pored toga u Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu stigle su iz Grčke čestice moštiju Svetog Jovana Krstitelja, preteče Isusa Hrista i najznačajnijeg posle Gospoda Isusa Hrista. Ne verujem da još neki hram u Srbiji ima mošti koje ima Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu i po tome je jedinstven i sada ukupno ima 14 moštiju. Sve ovo je plod poseta naših delegacija Egiptu, Izraelu i Grčkoj i zahvaljujući odličnim odnosima manastira Hilandar i Jerusalimske patrijaršije, jer je deo naše delegacije bio i poverenik manastira Hilandar za Srbiju Miloš Stojković, kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve namesništva Beličkog - rekao je Dragan Marković Palma.

Marković je rekao da su sve dosadašnje posete, kao i poslednja Egiptu, imale verski i privredni karakter, te su uvek imale u povratku konkretne rezultate, a tako je i nakon posete Južnom Sinaju, gradu Šarm el Šeik u Egiptu, gde smo vodili 144 člana, od toga najviše zdravstvenih radnika iz 25 zdravstvenih ustanova Srbije, kao i privrednike, poljoprivrednike i sveštenike.

Nakon postavljanja moštiju sveštenici su u Hramu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu vršili pomazanje uljem koje je stiglo sa Hristovog groba u Jerusalimu.

BONUS VIDEO:

SEĆANJE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TUKAO ME JE DOK SAM BILA TRUDNA: Petrojka iz serije Selo gori prošla kroz pakao, zbog nasilja se porodila u osmom mesecu