U FUNKCIJI I PI-SI-AR LABORATORIJA: Sve službe Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu konačno preseljene u novu zgradu

G. ĆIROVIĆ

05. 10. 2022. u 10:48

POSLE punih 12 godina od zemljotresa koji je zadesio kraljevački kraj, nakon kojeg je srušena teško oštećena stara zgrada Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Kraljevu, konačno su u novi, savremeni objekat, čija je izgradnja završena 2021, preseljene sve službe ove ugledne zdravstvene ustanove.

У ФУНКЦИЈИ И ПИ-СИ-АР ЛАБОРАТОРИЈА: Све службе Завода за јавно здравље у Краљеву коначно пресељене у нову зграду

G.Šljivić

Tako je u prisustvu državnih i predstavnika lokalne samouprave, zdravstvenih ustanova i drugih javnih institucija, u prostorijama Službe za mikrobiologiju svečano sa radom počela i najmodernija pi-si-ar laboratorija.

- Ovo je praktično uvođenje nove tehnologije u dijagnostikovanju, za početak kovida-19, a kasnije i drugih virusnih infekcija u našoj ustanovi. U pitanju je najsavremenija laboratorija ovog tipa čiji je kapacitet 400 uzoraka, što apsolutno zadovoljava potrebe teritorije za koju smo zaduženi – kaže dr Marija Božović, v. d. direktorke ZZJZ u Kraljevu.

G.Šljivić

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić u obilasku laboratorije ZZJZ u Kraljevu

Reprezentativni objekat ZZJZ sagrađen je na istom mestu gde je srušena stara zgrada. Prve dve faze izgradnje završene su do 2014. i one su ukupno koštale 81 milion dinara. Za poslednju fazu koja je obuhvatila završetak svih radova, preko Kancelarije za javna ulaganja obezbeđeno je oko 150 miliona dinara sa PDV-om. Kao jedna od najznačajnijih kapitalnih investicija u gradu na Ibru minule decenije, nova, savremena zgrada raspolaže sa više od 2.000 kvadratnih metara i omogućava još kvalitetniju uslugu zaposlenih u ovoj ustanovi.

G.Šljivić

Nova zgrada ZZJZ u Kraljevu

- Prošlog vikenda preselili smo i poslednju hemijsku laboratoriju iz privremenog prostora, tako da smo sada svi na istoj adresi. Nova zgrada ispunjava sve uslove i standarde koje jedna ovakva institucija treba da ima – zadovoljno konstatuje dr Božović. - Iako smo duže od jedne decenije praktično bili podstanari, i bez obzira na deo na koji nismo mogli da utičemo, a to je otvaranje drugog Zavoda na teritoriji našeg okruga, uspeli smo da i u tom, za nas teškom periodu, uspešno obavljamo svoju delatnost. Sada imamo sve uslove da budemo još bolji i efikasniji.

DIJAGNOSTIKA

PREMA rečima dr Tatjane Šarenac, šefa Odeljenja za kliničku mikrobiologiju ZZJZ, posle višegodišnjeg iščekivanja stekli su se svi tehnički i kadrovski uslovi za funkcionisanje pi-si-ar laboratorije.

- Uz detekkciju kovid virusa u trenutnoj pandemiji, nadamo se da ćemo proširiti kapacitete i na identifikaciju uzročnika drugih infekcija – kaže dr Šarenac. - U laboratoriji se koristi najsavremenija metoda pi-si-ar dijagnostike koja je veoma pouzdana i precizna. Imamo jasne procedure, dobro obučeno osoblje i savremenu opremu, tako da smo spremni da se uhvatimo u koštac sa svim epidemiološkim ili nekim drugim zadacima.

G.Šljivić

PCR laboratorija ZZJZ u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024