SPORNA (NI)JE SAMO ULICA: Bura oko izgradnje privatne klinike, prekoputa Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu

D. MILjKOVIĆ

04. 10. 2022. u 07:40

OBEZBEĐENjE Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu na ulazu u Ulicu Petra Seratlića zaustavlja svako vozilo i propituje ljude za upravljačem zbog čega žele da koriste pomenutu saobraćajnicu. U suprotnom, prolaza - nema.

СПОРНА (НИ)ЈЕ САМО УЛИЦА: Бура око изградње приватне клинике, прекопута Универзитетског клиничког центра у Нишу

Dragana Sotirovski, Foto D. Miljković/Grad Niš

Jer, ovom ulicom se može stići do Urgentnog centra, ali i do gradilišta privatne bolnice, pa je onima koji su se zaputili na prvu adresu prolaz slobodan, dok je druga "destinacija" još diskutabilna. Upravo je moderna zgrada koja se nalazi prekoputa novog niškog Kliničkog centra postala kamen spoticanja, odnosno prepucavanja prvog čoveka UKC prof. dr Zorana Perišića i gradonačelnice Dragane Sotirovski.

- Izvinite, gde ste pošli? Imate li uput za Urgentni centar? Znate, ova ulica je imovina UKC, odnosno Ministarstva zdravlja i, po odluci rukovodstva, mogu da je koriste samo oni koji moraju u Urgentni centar - ljubazno nam je objasnio jedan radnik obezbeđenja.

Inače, ta saobraćajnica je ispred buduće privatne bolnice raskopana do polovine i vidi se da je neko pokušao da se priključi na vodovodnu mrežu, ali da taj posao nije obavio do kraja...

Bolnica ima potrebne dozvole za izgradnju i nalazi se na privatnoj parceli, tako da njen završetak, odnosno priključenje na komunalnu infrastrukturu ne bi trebalo da predstavlja problem. Ali, direktor UKC prof. dr Zoran Perišić je u svojim ranijim izjavama - zbog kojim, možda, sada nije želeo da pojasni situaciju - potencirao stav da je Ulica Petra Seratlića u vlasništvu UKC, pa ne dozvoljava da se koristi za potrebe privatne klinike. Kako je procenio, ta saobraćajnica "nije sigurna za upotrebu mimo potreba UKC", poručivši gradonačelnici da će "odgovarati zbog zloupotrebe".

- Investitor bolnice u Ulici Petra Seratlića je još u maju 2020. dobio lokacijske uslove, dakle pre nego što sam ja izabrana na ovu funkciju. I građevinska dozvola im je stigla nekoliko meseci kasnije, a još 2015, u vreme kada je gradonačelnik Niša bio upravo sadašnji direktor UKC, bez promene Generalnog urbanističkog plana, izmenjen je Plan generalne regulacije područja Gradske opštine Medijana, pa su pojedine parcele iz javne prešle u nejavnu namenu. Tri godine kasnije, dok je lokalnu samoupravu vodio Darko Bulatović, drugim izmenama Plana generalne regulacije područja Medijane, gotovo sve parcele pored novog UKC su dobile nejavnu namenu, što znači da su na njima mogli da se grade poslovni objekti, uključujući i zdravstvene ustanove. Zašto je baš taj deo izuzet iz javne namene, trebalo bi da objasne drugi, a ne ja - izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Foto N. Panić

STRANAČKA PREPISKA

- O SVEMU sam obavestio stranku, policiju i sud, jer gradonačelnicu smatram direktno odgovornom za kriminal njenih službi i osionost njene drugarice koja je investitor.

Podneću krivičnu prijavu protiv svih odgovornih, jer je najgrublje pogažen Zakon u organizaciji gradskih službi. Iskopan je državni put da bi se privatna bolnica "vezala" na vodovod, a Direkcija za izgradnju Niša je pod pritiskom dozvolila kopanje jedinog i uzanog prilaznog puta Urgentnom centru, uprkos privremenoj meri suda da ne smeju da ga koriste - objavio je, navodno, po informacijama jednog od funkcionera SNS, prof. dr Perišić (na slici)na stranačkoj vajber-grupi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)