ZARADA IZ ĐAČKE FABRIKE HRANE: Ništa ne moraju da kupuju, jer sve sami proizvode (FOTO)

Z. Gligorijević

01. 10. 2022. u 06:45

DOK većina sličnih obrazovnih ustanova u Srbiji samo zadovoljava prosvetnu normu, 183 zaposlena u Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa Domom učenika u Svilajncu, računajući i nastavno osoblje, te oko 600 đaka, vredno rade na školskoj ekonomiji i farmama.

ЗАРАДА ИЗ ЂАЧКЕ ФАБРИКЕ ХРАНЕ: Ништа не морају да купују, јер све сами производе (ФОТО)

Foto Z. Gligorijević

I, zahvaljujući intenzivnoj proizvodnji voća, povrća, mesa i mleka, oko 400 đaka se u Domu hrani zdravo, a škola ostvaruje uštedu jer ne kupuje hranu.

Štaviše, lane su registrovali pogone za proizvodnju i preradu voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda, zatim opremili objekte i ispunili fitosanitarne uslove, od Veterinarskog instituta u Jagodini dobijaju zdravstvene sertifikate o bezbednosti hrane, pa će od ove godine višak proizvoda moći da prodaju Svilajnčanima. Deo zarađenog novca biće uložen u opremanje poligona praktične nastave i kupovinu mašina, repromaterijala i goriva, a deo će biti korišćen za đačke izlete.

- Sugrađani su od nas već kupovali višak povrća, voća i mleka, čija se potražnja zbog nestašice utrostručila. Od zarade koju ostvaruju praktičnim radom, đacima već 12 godina plaćamo matursko veče, vodimo ih na Novosadski sajam i u eminentne ustanove. Dobro je i što deca vide marketinški deo proizvodnog procesa, jer shvataju da ono što proizvedu može da donese prihode - ocenjuje organizator praktične nastave u Poljoprivredno-veterinarskoj školi Nenad Milojević.

Foto Z. Gligorijević

Đacima je praktična nastava zabavna, a uz druženje, kažu, brzo prođe.

- Stičemo dragocena iskustva. Sada znam kako se radi, kako se održava higijena pogona i pripreme proizvoda, naučila sam da napravim zimnicu u kućnim uslovima. To je i osnova za dalje školovanje - kaže Bojana Jovanović, koja je na završnoj godini prehrambenog smera, dok njena drugarica Milena Glišić već zna da će se, po okončanju studija, vratiti na porodično imanje i proizvoditi vino.

Inače, školska ekonomija se prostire na 120 hektara, od kojih su na tri četvrtine zastupljene ratarske kulture, voće i vinogradi. Školsko dvorište zauzima deset hektara, pri čemu su četiri park i sportski tereni, a hektar služi za povrtarsku proizvodnju. Imaju i farme sa po pedesetak ovaca i goveda, te bezmalo 200 svinja.

- Proizveli smo više od 300 kilograma džema, a upravo spremamo i nove količine, od šljive, kruške viljamovke i jabuke. U asortimanu su nam još ajvar, turšija, kiseli kupus, te matični sok od jabuke, isključivo od ceđenih raznih sorti, kojima podešavamo ukus - kaže profesorka prehrambene grupe predmeta Jelica Lazić.

KABINETI

ŠKOLA je uveliko opremljena savremenim učilima, a kada je, pre dve godine, uveden smer za buduće kuvare, odmah je opremeljen kuvarski kabinet, dok đaci praktičnu nastavu obavljaju u kuhinji Doma.

- Posle uvođenja elektronskih dnevnika, profesori i vaspitači su dobili tablete, imamo tridesetak video-bimova, tri najnovije "pametne table"... - nabraja Nenad Milojević.

 

ZADRUGA

ĐAČKA zadruga "Zlatni klas", registrovana u okviru škole, ostvaruje subvencije Ministarstva prosvete, pa je lane dobila novac za protočni pasterizator većeg kapaciteta i muljaču sa zatvorenim tokom, a ove će da aplicira za aparaturu neophodnu pri vakuumiranju kiselog kupusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće