ODMOR NA BICIKLU ZA POMOĆ DETETU: Apel za pomoć četvorogodišnjoj Mili Žeželj

Z. Rajić

30. 09. 2022. u 06:31

SUPRUŽNICI Gordana i Ivan Šikora iz Batajnice proveli su ovog meseca godišnji odmor - na dnu Panonskog mora!

ОДМОР НА БИЦИКЛУ ЗА ПОМОЋ ДЕТЕТУ: Апел за помоћ четворогодишњој Мили Жежељ

Foto Privatna arhiva

Tako je njihovu destinaciju označio Ivan, koji se sa Gordanom "odmorio" prešavši biciklom 1.000 kilometara po Vojvodini. Njih dvoje su ljubitelji vožnje dvotočkašem, a ovog puta su svom hobiju dodali humanu notu, jer su pedale okretali noseći na leđima poruku: SMS 1196 na 3030, apelujući za pomoć četvorogodišnjoj Mili Žeželj iz Sivca.

- Ja sam rodom iz Bele Crkve u Banatu, Ivan iz Kule u Bačkoj, a živimo u Sremu. Zato je moj romantični motiv bio da putujemo po vojvođanskim drumovima - objasnila je Gordana.

Ivan dodaje da je njegov razlog za izbor maršrute bio - "zato što je ravno".

- Mada, utisak ume da prevari. Fruška gora, iako pitoma planina, zna da bude prilično zahtevna i teška - napominje Ivan, koji je, kao i Gordana, krenuo na put naoružan entuzijazmom jačim od svake prepreke, pa su u startu prevalili čak 125 kilometara, što im je bila i najduža dnevna ruta.

Najvredniji "suvenir" koji su doneli sa puta, govore uglas, jeste osvedočenost "da smo dobar narod".

- Na putu od Panonije prema Bačkoj Topoli susreli smo svadbenu povorku. Barjaktar, kad nas je ugledao, zaustavio je kolonu i zamolio sve svadbare da izvade mobilne telefone i pošalju SMS za Milu - ispričao je Ivan.

Gordana izdvaja doživljaj iz Subotice, gde im se pridružio dečak Josip, oboleo od cerebralne paralize, koji vozi polumaraton.

- On nas je na svom biciklu pratio pet kilometara. Bili smo gosti njegove porodice, koja nas je pozvala na nedeljnu supu - ganuta je Gordana.

U Baču im je, priča ona, stariji bračni par koji ne zna da pošalje SMS dao novac da to učine umesto njih. U Staparu su zamolili sveštenika da operu posuđe na česmi u crkvenom dvorištu, ali ih je on pozvao da to urade u trpezariji, ugostio ih i pomolio se za Milino i njihovo zdravlje.

- Ljudi koji su prolazili pored nas trubili su i mahali iz svojih vozila i pokazivali nam da su poslali SMS - oduševljen je Ivan.

Odabrali su da pomognu devojčici Mili, jer su na sajtu fondacije "Budi human" videli da joj tog trenutka nedostaje najviše novca za lečenje, a ono je potrebno kako bi ona načinila svoj prvi korak. Tek su na putu otkrili da je devojčica iz Sivca, iz Ivanove zavičajne kulske opštine. Za Milino lečenje dosad je prikupljeno 47 odsto od neophodnih šest miliona dinara, a za vreme dok su Gordana i Ivan za nju vozili bicikl poslato je više od 1.000 SMS poruka.

 

U PLANU HOLANDIJA I GRČKA

BRAČNI par Šikora namerava da za pomoć nekom bolesnom detetu vozi bicikl do Holandije i nazad, a da oni koji ih prate na društvenim mrežama, kupuju svaki kilometar pređenog puta. Drugi plan je da naprave humanitarnu vožnju do Atine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024