MALIŠANI O NAUCI PRIČAJU VRŠNJACIMA: Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu ove godine obišlo 100.000 turista, uvedene zanimljive novine

Z. GLIGORIJEVIĆ

30. 09. 2022. u 06:51

PRIRODNjAČKI centar Srbije u Svilajncu, kojeg posetioci prepoznaju kao brend jer je odličan spoj nauke, obrazovanja i zabave, svake godine beleži rekordan broj poseta.

МАЛИШАНИ О НАУЦИ ПРИЧАЈУ ВРШЊАЦИМА: Природњачки центар Србије у Свилајнцу ове године обишло 100.000 туриста, уведене занимљиве новине

Deca deci najbolje objašnjavaju, Foto SO Svilajnac

Ove godine obišlo ga je više od 100.000 posetilaca, ne računajući ekskurzije koje su najintenzivnije tokom septembra i oktobra. Najviše, oko 40.000 turista, bilo je tokom aprila i maja, što je više u odnosu na sve prethodne godine.

Broj onih koji žele da vide sve što nudi ova svilajnačka ustanova godišnje se povećava za sedam do deset hiljada. Najčešći komentari u knjizi utisaka su da ne mogu da veruju da se takav centar nalazi u Srbiji, da su obišli razne svetske muzeje i da svilajnački može da im parira u svakoj kategoriji, kao i da uvek mogu da nauče nešto novo, vide nov sadržaj, novinu...

- Prava novina su dino-ambasadori, koji su nastali iz želje da uključimo najmlađe, jer je Prirodnjačkom centru veoma važna i društvena odgovornost. Odabrali smo 12 mališana, koje smo proglasili dino-ambasadorima. Najmlađi ima dve i po godine, a najstariji šest.

Oni će raditi na popularizaciji nauke na vršnjačkom nivou, jer se takav oblik edukacije pokazao odličnim širom Evrope. Kada detetu nešto objašnjava vršnjak, mnogo bolje shvata nego kada mu pričaju odrasli - kaže Stefan Radević, kustos Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu.

Mali-veliki ambasadori dobili su bedževe, kačkete i majice s oznakom dino-ambasadora, pa i druga deca žele da se uključe u rad. Zato će svake godine proglašavati nove, a kako će to biti i deca i iz drugih gradova, formiraće razne uzrasne grupe, koje će realizovati brojne obrazovne radionice.

- Nedavno smo napravili hotele za insekte, a održali smo i radionicu o klasifikovanju otpada, u čemu smo pioniri. Osim toga, organizovaćemo radionice u okviru kojih će se deca upoznati sa fosilima dinosaurusa, oslikaćemo zid u Prirodnjačkom centru i raditi još mnogo toga. Želimo da roditelji dino-ambasadora vide koliki je uticaj njihove dece u ovoj ustanovi i da shvate da je ona naučni dom za sve nas, u koji svi mogu da dođu, da nauče nešto novo i da se širi svest o nauci i značaju očuvanja životne sredine - dodaje Radević.

UPOTPUNjAVANjE STALNIH POSTAVKI

OD 1. januara do 1. marta, Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, neće biti otvoren za posetioce. To je vreme za čišćenje celog kompleksa, ali i dodavanje novih sadržaja i izložbi, koje će upotpuniti devet stalnih postavki. Neprestano rade i ankete o tome šta bi turisti želeli da vide, pa će novi sadržaji udovoljiti nekim od njihovih želja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda