SELO NEMA ĐAKA PRVAKA: Iako na prvi pogled tako izgleda, u Lukićevu, kod Zrenjanina, nije sve tako crno

B. Grujić

28. 09. 2022. u 10:40

LUKIĆEVO, staro banatsko naselje, koje se u istorijskim spisima pominje još 1410. godine, danas broji oko 1.800 stanovnika i mada se nalazi u takozvanom prvom prstenu oko Zrenjanina, ove godine, nažalost, nema đaka prvaka u školskim klupama Osnovne škole "Branko Ćopić".

СЕЛО НЕМА ЂАКА ПРВАКА: Иако на први поглед тако изгледа, у Лукићеву, код Зрењанина, није све тако црно

Foto grad Zrenjanin

- Bez obzira na to što ova činjenica ne deluje baš prijatno, nismo obeshrabreni, to je balast odlaska jedne generacije iz sela, ali je taj trend brzo zaustavljen i već naredne jeseni u đačkim klupama će biti prvaka - kaže Sanja Dupljanović, predsednica Saveta mesne zajednice Lukićevo, iznoseći podatak da je u predškolskim grupama u selu 21 mališan, a da osnovna škola broji ukupno 72 učenika.

- Zanimljivo je i time se veoma ponosimo, da bez obzira na to što naša škola nema puno učenika, ima pet osvojenih prvih mesta na takmičenjima tokom godine, šest drugih i 13 trećih mesta - dodaje Dupljanovićeva, ne skrivajući zadovoljstvo što je brojnim akcijama u selu zaustavljen negativni trend napuštanja male sredine i odlaska u grad.

- Znali smo da će nam se ovo dogoditi, mada ne zvuči nimalo prijatno, pripremili smo se i učiteljica koja je trebala da uči prvake poslata je na zamenu u jednu osnovnu školu u Zrenjaninu.

Sanja Dupljanović, Foto grad Zrenjanin

Zemljoradnička zadruga "Veljko Lukić Kurjak", koja ima 400 hektara oranica pod sistemom za navodnjavanje i mnogi je nazivaju fabrikom pod otvorenim nebom, sa dugom tradicijom i uspešnim poslovanjem, i bioenergana "Vineks" garant su opstanka Lukićeva, jer pružaju mogućnost stalnog zapošljavanja mladih i znatno utiču na njihovu odluku da ostanu i žive na selu.

- Ove fabrike su dokaz da na selu može da se živi i radi, da može biti održivo i uz benefite, kada je reč o ekonomskom interesu. Lukićevo ima sve mogućnosti da iskoristi dobar položaj i privredni ambijent, odnosno razvoj u Zrenjaninu - rekao je nedavno, prilikom posete Lukićevu, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ističući blizinu ovog sela najvećoj investiciji grada, kineskoj kompaniji "Linglong" i što će, kako se planira, u narednom periodu Lukićevo novim putem biti spojeno sa industrijskom zonom, što je nova razvojna šansa ovog mesta.

ULAGANjA VAŽNA ZA MLADE

SPORT kao jedna od značajnih stavki razvoja svake sredine i te kako je popularan u Lukićevu, a odlični uslovi na fudbalskom stadionu Mladosti bitan su segment da se još više dece bavi sportom i redovno trenira u svom selu.

Nedavno je u Domu kulture završena adaptacija sale koja sada ima oko 300 mesta, a u centru sela je otvorena kafe poslastičarnica, koju je opremila Zemljoradnička zadruga "Veljko Lukić Kurjak" i nazvala je Klub zadrugara "Kurjak".

AUTO-PUT

KADA je u pitanju razvoj Lukićeva, ono će se naći u neposrednoj blizini petlje na budućem auto-putu Beograd - Zrenjanin, što će takođe poboljšati privredni ambijent u ovom selu, uz asfaltirane ulice na prilazima selu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju