MIRIS I UKUS ZAVIČAJA Sabor tradicije i kulture po šesti put održan u Vrbi kod Kraljeva (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

26. 09. 2022. u 12:00

PASULj meljanac, sarma, kiseli kupus u zemljanom loncu, punjena paprika, tikvice punjene pečurkama i prelivene kačkavaljem, proja, pogača, sir i kajmak, ajvar, domaće slatko, med, sokovi i rakija, samo su deo đakonija kojima su posetioci tradicionalnog Sabora u Vrbi kod Kraljeva minulog vikenda mogli da se oslade.

МИРИС И УКУС ЗАВИЧАЈА Сабор традиције и културе по шести пут одржан у Врби код Краљева (ФОТО)

G.Šljivić

Ova dvodnevna, tradicionalna manifestacija održana je po šesti put sa idejom prikupljanja, obnavljanja i čuvanja tradicionalnih vrednosti, običaja, autentičnih domaćih jela, pesme i igre.

G.Šljivić

Sabor u Vrbi

- Meštani Vrbe su se i ove godine gostoprimljivošću, otvorenošću i iskrenošću, poreporučili kao dobri domaćini - kaže Nebojša Jovanović, organizator Sabora tradicije i kulture. - Iako očuvanje i oživljavanje nekih tradicionalnih vrednosti sela teško ide, upornost ipak donosi plodove i nadam se da ćemo naredne godine imati još više u učesnika i posetilaca.

G.Šljivić

Sabor u Vrbi

Prvog dana saborovanja organizovana su takmičenja u pripremi bureka, slane i slatke pite, pogače i slavskog kolača, starih jela, kao i riblje čorbe, a sve „začinjeno“ muzičkim programom frulaša, guslara, etno-pevača i etno-grupa.

G.Šljivić

Sabor u Vrbi

Drugi dan Sabora organizovana je i likovna kolonija, takmičenje u pripremanju gulaša i folklorni program u okviru kojeg je nastupilo KUD „Abrašević“ sa prijateljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)