POLA SVETA OBIĐU DA PRONAĐU DEO: Uspešno okupljanje starovremenskih automobila i posetilaca na četvrtoj Međunarodnoj izložbi u Paraćinu

Z. RAŠIĆ

26. 09. 2022. u 05:50

NIKAD od babe devojka - stara je srpska izreka, ali to sasvim sigurno ne važi za starovremenska vozila koja su minule subote zauzela prostor pored Sportskog centra "Borac" u Paraćinu.

ПОЛА СВЕТА ОБИЂУ ДА ПРОНАЂУ ДЕО: Успешно окупљање старовременских аутомобила и посетилаца на четвртој Међународној изложби у Параћину

"Ajkula" i "spaček" u vlasništvu Slaviše Jovanovića, Foto Z. Rašić

Blistavi automobili stari najmanje trideset godina, a pojedini i čitavih osamdeset, sijali su kao u cvetu mladosti. Više od 130 oldtajmera stiglo je na 4. Međunarodni skup starovremenskih automobila u ovom gradu iz Beograda, Novog Sada, Vrnjačke Banje, Niša, Vranja, Leskovca, Kruševca, Zaječara, Ćićevca... Bili su tu i prelepi četvorotočkaši iz Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sunčani dan bio je dodatni benefit, pa posećenost događaju nikad nije bila veća. Čitave porodice uživale su u pogledu na ekstravagantne raritete, a deca su se kraj njih ushićeno fotografisala. Oboren je i rekord po broju učesnika u odnosu na prethodne izložbe, rekao je prezadovoljni Dejan Stević, predsednik AMK "Pomoravlje", paraćinskog oldtajmer kluba koji organizuje smotru.

- Oldtajmeri su svojim vlasnicima ljubav, oni su im kao članovi porodice. Godinama ulažu u njih, tragaju za originalnim delovima, da bi njihovi ljubimci zasijali na izložbama kao sada. Tu je i moj "pontijak" proizveden 1931. godine, mislim da je ovde najstariji. Na Balkanu on je jedini ovakav model, zbog toga je i "igrao" u domaćim filmovima. Uvezao sam ga iz Amerike, imam ga već sedam godina. U mojoj kolekciji su još "mercedes" iz 1940. godine i "trijumf kabriolet" iz 1964. "Mercedes" nisam izložio da bismo imali dovoljno prostora za goste - napominje Stević.

Igor Marjanović stigao je iz Leskovca vozeći "kadilak" iz šezdesetih godina prošlog veka. Atraktivni oldtajmer crvene boje dug šest metara, a širok preko dva, plenio je veliku pažnju. Svog ljubimca kupio je u Holandiji za 50.000 evra, a uložio u njega još toliko.

- Radio sam restauraciju od nule, auto je bio potpuno rasturen, do šrafa. I još ga nisam potpuno završio, ostalo je još dvadesetak odsto da se doradi. Ide kao zmaj, vozim ga non stop. Čak i ne troši mnogo. Imam još dva ovakva, oni su moja pasija. Prvi je potpuno sređen, a ostala dva su u radu - priča Jovanović, dok objašnjava da se restauracija odužila jer za "kadilaka" nema originalnih delova. Sve se radi ručno.

Valentin Karavolčev prešao je 800 kilometara "čajkom" iz Burgasa do Paraćina. To je automobil koji se proizvodio u Sovjetskom Savezu pedesetih godina prošlog veka. Za njega je on velika radost. Koristile su ga bugarske diplomate pre nego što ga je pre petnaest godina kupio.

Crveni "kadilak" dugačak je šest metara, Foto Z. Rašić

Slaviša Jovanović iz Brzana kod Batočine decenijama živi u Parizu, a ponosan je na svoja dva vozila proizvedena u "Sitroenu".

- Izložio sam "spaček" i ajkulu", oni su pasija u mom životu već čitavu deceniju. Rade kao sat. "Spaček" je iz 1978, a "ajkula" iz 1972. godine. To su "sitroeni" kao da su tek sad sišli sa fabričke trake - priča Jovanović.

I posetiocima i učesnicima ovog spektakla dan je proleteo u dobroj zabavi, muzici, druženju i vedrom raspoloženju. Posebna atrakcija bio je balon iz kog su svi koji su hteli mogli panoramski da vide Paraćin sa tridesetak metara visine. Nije izostao ni tradicionalni defile kroz centar grada, tako da su u pogledu na atraktivne automobile mogli da uživaju i Paraćinci koji te subote nisu stigli da prošetaju do stadiona.

Valentin Karavolčev sa svojom "čajkom", Foto Z. Rašić

POMOĆ PRIVREDNIKA

- IMALI smo veliku pomoć lokalnih privrednika, pa smo finansijski izgurali. Ovo je zaista velika stvar za promociju Paraćina jer smo u gostima imali više od dvadeset oldtajmer klubova iz Srbije i izlagače iz inostranstva - kaže Jevta Pavlović u ime domaćina, inače osnivač i prvi predsednik AMK "Pomoravlje".

Foto Z. Rašić

PASIJA I PROPISI

ZAKONODAVSTVO još uvek nije prepoznalo posebnost starovremenskih automobila iako se već godinama pregovara o tome. Oldtajmeraši zato imaju problem sa registracijom i tehničkim pregledima, pa su ova vozila više u garažama svojih vlasnika nego na srpskim drumovima. Ipak, to nije razlog da na ovakvim manifestacijama svi ne uživaju u njima, i ponosni vlasnici koji u svoj hobi ulažu veliki novac, i publika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)