PIONIRI U KORIŠĆENJU ENERGIJE SUNCA: Prve tri mini solarne elektrane puštene u sistem

Дејан Ристић
Dejan Ristić

25. 09. 2022. u 13:23

Projekat malih privatnih solarnih elektrana zaživeo je u Vranju priključenjem prva tri korisnika u sistem Elektrodistribucije.

ПИОНИРИ У КОРИШЋЕЊУ ЕНЕРГИЈЕ СУНЦА: Прве три мини соларне електране пуштене у систем

D. Ristić

Ovo predstavlja pinirski poduhvat u korišćenju obnovljivih izvora energije i upotrebu energetski efikasnih tehnologija na jugu Srbije, što je odavno praksa u razvijenim zemljama. Predstavnici Elektrodistribucije su izvršili sve provere i puštili u pogon prve tri privatne mini solarne elektrane u Vranju.

Prema ugovoru, obaveza proizvođača i distributera električne energije je oročena na 25 godina. Sav višak proizvedene struje se ustupa distributeru, a ukoliko viška nema, plaća se samo razlika između potrošene i proizvedene struje.

Vranje je drugi grad u Srbiji po broju sunčanih dana tokom godine i to je povoljna okolnost za ovakve projekte. Prva je u sistem priključena solarna elektrana Save Mladenovića u Bunuševcu kod Vranja.

- Došli su stručni ljudi, sračunali koliko energije ja mogu da proizvedem i u odnosu na to koliko trošim, našao sam računicu da uđem u investiciju. Cenim da će mi se uložen novac isplatiti za pet do sedam godina, a sve dalje je čist dobitak - kaže Mladenović i dodaje da se radi o dvostrukoj koristi; domaćinstvo ostvaruje uštede u kućnom budžetu, a energetski sistem zemlje se rasterećuje i smanjuje se uvoz skupe električne energije, što mnogo znači u uslovima krize.

D. Ristić

Našao računicu: Sava Mladenović

A računica izvođača radova govori da je za proizvodnju struje snage jednog kilovata potrebno investirati oko hiljadu evra. Komercijalne banke daju namenske kredite, obično sa povraćajem do 20 odsto investicije, a subvencije se mogu dobiti i od lokalnih samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda