IZMEĐU UMETNOSTI I SPORTA U Kraljevu održan tradicionalni maketarski "Spiner kup"

G. ĆIROVIĆ

25. 09. 2022. u 11:35

Tradicionalni, 24. maketarski „Spiner kup“ u organizaciji istoimenog kraljevačkog kluba i Maketarskog saveza Srbije održan je po 24. put u Kraljevu.

ИЗМЕЂУ УМЕТНОСТИ И СПОРТА У Краљеву одржан традиционални макетарски Спинер куп

G.Šljivić

Ovo međunarodno nadmetanje maketara iz svih krajeva Srbije, kao i iz Bugarske i Severne Makedonije, okupilo je oko 60 takmičara koji su ovom prilikom izložili više od 200 maketa aviona i istorijskih minijatura vojnih vozila, tenkova i brodova.

G.Šljivić

Maketarski "Spiner kup" u Kraljevu

- Uz tu opštu podelu, maketari se nadmeću u strogo propisanim pravilima IPMS. Svaka kategorija ima svoje karakteristike. Kategorije su prema razmerama, odnosno od 1:144, što znači da je svaki deo na maketi smanjen 144 puta u odnosu na original, zatim 1:72, 1:48 i 1:32, što su već prestižne kategorije. To su velike makete koje je zaista teško napraviti što, svakako, ne znači da su one manje jednostavnije za izradu – kaže dr Dragan Kosić, prvi čovek Maketarskog saveza Srbije i Maketarskog kluba „Spiner“.

G.Šljivić

Maketarski "Spiner kup" u Kraljevu

Izloženim modelima učesnici „Spiner kupa“ još jednom su na delu pokazali šta se dobije kada se udruže talenat, mašta, trud, kreativnost, strpljenje i želja da se sopstvenim rukama stvori nešto što već postoji, ali u znatno manjoj veličini.

- Maketarstvo je zapravo delatnost na ivici sporta i umetnosti. Sport je jer se proglašavaju pobednici, dele se medalje i priznanja, a umetnost jer sve to treba na poseban način doživeti. Treba videti neke makete koje su prava umetnička dela - otvorene kabine, gde morate iseći plastiku idealno ravno i precizno ubaciti delove poput pilotskog sedišta, pilota, komandne table... Sve to mora biti na svom mestu i u tačnoj razmeri - dodaje Kosić.

G.Šljivić

Maketarski "Spiner kup" u Kraljevu

Prvi „Spiner kup“ u Kraljevu održan je 1999. godine u predvečerje NATO agresije na Srbiju. Od tada, boreći se sa svim nedaćama, prvenstveno finansijskim, zaljubljenici u maketarstvo iz Kraljeva već 24 godine za redom uspevaju da okupe svoje kolege i onim najboljima obezbede i prigodne nagrade – od medalja i pehara, do suvenira „Milutina“, spomenika srpskim ratnicima u centru grada na Ibru.

G.Šljivić

Maketarski "Spiner kup" u Kraljevu

- Lepo je što su nam se svojim maketama, van kategorija, ove godine pridružili i učenici OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“ u čijem holu smo Kup i organizovali – naglasio je dr Kosić. - Nadamo se da ćemo privući još više mladih maketara koji će očuvati i nastaviti ovu dugogodišnju tradiciju. Imaju našu punu podršku.

POSVEĆENOST

- ZA maketarstvo je potrebna velika posvećenost i rad i neophodno je da volite to što radite. Srećan sam da Maketarski klub „Spiner“ postoji u Kraljevu i Grad će nastaviti da mu pomaže. Očekujem da će, pored seniora, postojati i veliki broj mladih ljudi koji će nastaviti stopama svojih prethodnika. Raduje me da već danas imamo takmičare i u juniorskoj i u kadetskoj konkurenciji – rekao je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, nakon što je sa velikom pažnjom pogledao sve izložene makete.

G.Šljivić

Maketarski "Spiner kup" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)