NA TLU SREMSKE RAVNICE NIČE "KAPADOKIJA": Opština Inđija namerava da u svoju turističku ponudu uvrsti novitet po ugledu na Tursku regiju

Smiljka Kostić

25. 09. 2022. u 07:32

OPŠTINA Inđija na korak je da uvrsti nešto sasvim novo u svoju turističku ponudu, koja će biti jedinstvena na ovim prostorima, a to je "Srpska Kapadokija", čija lokacija bi bila Krčedinska ada, gde je već i izveden prvi probni let balonom.

НА ТЛУ СРЕМСКЕ РАВНИЦЕ НИЧЕ КАПАДОКИЈА: Општина Инђија намерава да у своју туристичку понуду уврсти новитет по угледу на Турску регију

Foto Privatna arhiva

Kako za "Novosti" kaže Milan Bogojević, direktor Turističke organizacije Inđija, koji je otišao u u zvaničnu posetu oblasti Kapadokija povodom uspostavljanja saradnje sa partnerima iz Turske i formiranja srpske verzije tamošnje ponude letenja balonom, kaže da su oni prezentovali zvanični meteorološki izveštaj, uslove koje propisuje civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije i informacije prikupljene na terenu.

Let velikim šarenim vazdušnim balonima je postao zaštitni znak ove turske regije i svi koji su to iskusili kažu da je u pitanju jedan od najboljih doživljaja koji se ne sme propustiti.

Na poznatoj turističkoj mapi Krčedinska ada, postavilo bi se dvadesetak balona za letenje, a na ovoj lokaciji već su testirani slobodan i vezani let, kako bi se na licu mesta mogle oceniti mogućnosti leta u odnosu na opšte meteorološke uslove lokaliteta i uslove tla.

Foto V. Danilov

- Kapadokija je zakonom odredila da ne mogu podizati više od 150 balona u isto vreme, i zato su zainteresovani za nove destinacije i iskorišćavanje postojećih resursa. Ako se dogovorimo, ovo bi mogla da bude najveća turistička atrakcija, ne samo u Inđiji već i u čitavom regionu u 2023. godini - kaže Bogojević, dodajući da oni očekuju i turske turiste kojima je Srbija veoma privlačna, zbog prirode, šuma, reka, zelenila.

- Gastronomija i vinska ruta su takođe privlačne, ali ono što je adut Inđije je naša istorija isprepletena sa Osmanskim carstvom. Počevši od legende da ime Inđija nosi poreklo od reči Ićindija, što je termin za popodnevnu molitvu kod muslimana, preko najveće bitke 17. veka na ovim prostorima između Osmanskog i Svetog Rimskog carstva do očuvanih hamama u starom Slankamenu. Sve ovo govori o prisustvu Turske u srednjoj Evropi - ističe direktor TO u Inđiji Bogojević.

Naš sagovornik naglašava, da ukoliko dođe do dogovora, taj projekat bi trebalo da se realizuje od maja do septembra 2023. godine.

KATAMARAN

TURISTIČKA organizacija ima u planu za sledeću sezonu nabavku odgovarajućeg katamarana kojim bi se turisti prevozili od Krčedina do Krčedinske ade. Na ovaj način uspeli bismo u potpunosti da oblikujemo jedan zanimljiv izlet i dobijemo potpuno novi turistički proizvod - uveren je Bogojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru