DOM DR ŽUPANSKOG MUZEJSKI PROSTOR: Zrenjanin renovira kuću vođe Srpskog narodnog pokreta

Bogoljub Grujić

25. 09. 2022. u 07:32

GRAD Zrenjanin svake godine, poslednjeg dana oktobra, obeležava jedan od značajnijih datuma u svojoj istoriji, Dan osnivanja Srpskog narodnog odbora, prvog takve vrste u Vojvodini, tada još na teritoriji Austrougarske monarhije.

ДОМ ДР ЖУПАНСКОГ МУЗЕЈСКИ ПРОСТОР: Зрењанин реновира кућу вође Српског народног покрета

Foto Grad Zrenjanin

Desilo se to na praznik Svetog Luke, 31. oktobra 1918. godine, u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Predvodnik srpskog narodnog pokreta u Velikom Bečkereku bio je doktor pravnih nauka Slavko Županski, jedan od najumnijih ljudi tadašnjeg vremena, čija je kuća u Svetosavskoj ulici pre tri godine otkupljena i pretvorena u depadans Muzeja u Zrenjaninu.

Kao deo obeležavanja velikog jubileja, stote godišnjice od osnivanja Srpskog narodnog odbora, 2018. godine Skupština grada Zrenjanina donela je odluku o otkupu kuće Županskih od naslednika, kao i o preimenovanju ulice Narodnog fronta u centru grada u ulicu dr Slavka Županskog.

Foto Grad Zrenjanin

U susret ovogodišnjem obeležavanju tog datuma, na kući se izvode obimni konzervatorsko-restauratorski radovi, kojima će se kuća zaštititi od propadanja i omogućiti njeno pretvaranje u izložbeno-muzejski prostor.

- Radovi obuhvataju zamenu krovnog pokrivača, stolarije i popravku fasadnog dela, a vrednost investicije je preko pet miliona dinara. Radovi su u toku, a kuća je opasana građevinskim skelama i s uličnog i s dvorišnog dela - naglasio je Bojan Kojičić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu.

obnova Stara fasada će ponovo blistati, Foto Grad Zrenjanin

On dodaje da u kući već tri godine niko ne živi, krov je prokišnjavao, a fasada i stolarija su bile u lošem stanju.

Ova kuća, kako naglašavaju iz Muzeja u Zrenjaninu, nema samo istorijski značaj za grad Zrenjanin, već je i vredno arhitektonsko delo, s obzirom na to da je projekat njene rekonstrukcije izveo Dragiša Brašovan, jedan od najznačajnijih srpskih arhitekata 20. veka i brat Anice Županski, rođ. Brašovan, supruge dr Slavka Županskog.

Foto Grad Zrenjanin

ZAMENA KROVA

U PROJEKAT obnove kuće, Grad Zrenjanin je uključio i Muzej i Zavod za zaštitu spomenika kulture. U toku su završni radovi na zameni krovnog pokrivača i postavljanju novih oluka i opšivki, kao i zidarski radovi na ajnfort prolazu koji je nekad krasila dekoracija, sa dva bočna stuba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)