DOSUĐENE ODŠTETE PRAZNE BUDŽETE: Tužbe za zauzeće imovine pri izgradnji lokalnih i atarskih puteva na jugoistoku Srbije

D. MILjKOVIĆ

24. 09. 2022. u 06:23

JEDNOM žitelju Žitorađe je na ime zauzeća imovine prilikom izgradnje lokalnog puta sud dodelio odštetu od 900 dinara, ali je istom presudom advokatu pripala čak 71.000.

ДОСУЂЕНЕ ОДШТЕТЕ ПРАЗНЕ БУЏЕТЕ: Тужбе за заузеће имовине при изградњи локалних и атарских путева на југоистоку Србије

Detalj sa sastanka u Svrljigu, Foto D. Miljković

Iako ovaj slučaj spada u ekstremnije, uglavnom je takav odnos raspodele novca kada stranke, po nagovoru izvesnih pravnih zastupnika, tuže lokalnu samoupravu i dobiju presudu u svoju korist.

Štaviše, u većini slučajeva domaćini nisu ni znali da postoji zauzeće, sve dok im advokati nisu pokucali na vrata i ponudili "besplatno" zastupanje, s tim da troškove naplate iz presude. A da su u pitanju ogromne sume, svedoči i podatak da milionski iznosi prete da blokiraju rad mnogih manjih opština. Zato je, tokom sastanka predstavnika 11 takvih lokalnih samouprava - minulih dana u Svrljigu - zaključeno da odšteta nije sporna, ali da se sve može rešiti sporazumno - bez sudskih i advokatskih troškova.

U Opštini Vlasotince je, primera radi, podneto 1.250 tužbi, donete su 323 presude, a 174 dosad isplaćene koštale su 30 miliona dinara. Advokatima je pripalo više od polovine pomenute sume. U Crnoj Travi, koja jedva da ima 2.000stanovnika, podneto je 200 tužbi, ali još nije došlo do naplate, dok se u Svrljigu vodi 100 postupaka i već je isplaćena odšteta koja ukupno premašuje sedam miliona dinara...

- Neki domaćini su i odustali od tužbe kada smo im objasnili da su zapravo izigrani, jer će najveći deo novca pripasti advokatima - kaže Tatjana Lazarević, zamenica predsednika SO u Svrljigu, dok prvi čovek Ražnja Dobrica Stojković kaže da je kod njih, od ukupno 15, povučeno čak deset tužbi.

Jedina opština u kojoj trenutno nema ovakvih sporova je Dimitrovgrad, jer je na vreme pronađena dokumentacija o eksproprijaciji.

- Građani su sami dolazili na razgovor sa predstavnicima Opštine, posle čega su opozvali punomoćja. Bilo je najavljeno čak 600 tužbi, ali su protiv advokata i posrednika podnete krivične prijave, pa se stanje smirilo - zaključuje opštinski pravobranilac Slobodanka Kirov.

Postupci u toku - sume neizvesne

LANE su u Gadžinom Hanu za odštete isplaćena dva miliona, a od početka godine je podneto još 70 tužbi. Merošina godišnje za ove namene izdvaja između dva i tri miliona, a u Kuršumliji - od ukupno 72 postupka iz 2021. i 2022. - još nijedan nije okončan. U istom periodu, u Blacu je podneto 75 tužbenih zahteva, ali su neki u međuvremenu povučeni jer se ustanovilo da su ovlašćenja potpisana na prevaru... Na teritoriji Babušnice ima 108 tužbi, svi sporovi su u toku, a Opština će potencijalno morati da isplati čak 15 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024